Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Батальонът в Смолян стана полк, подполковникът – полковник

С тържествена церемония 101-ви Алпийски батальон в Смолян бе преобразуван официално в полк днес. Тържествено бяха прочетени заповедите на министъра на отбраната за реорганизацията на военното формирование. Негов командир е подполковник Димитър Кацаров, който е повишен в звание полковник. Званието му бе връчено от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. 

„За този миг работихме в продължение на години. Сигурен съм, че ще продължите да изпълнявате съвестно своите служебни задължения, за да бъдат успешни мисиите, в които участвате. С преобразуването на батальона в полк вече имате по-големи възможности за израстване в звание и чин. Пожелавам ви преди всичко много здраве, сили и енергия, с които да поемете тази отговорност”, заяви областният управител Недялко Славов.

Той посочи, че обществото осъзнава икономическите и социални ползи за региона от преобразуването на батальона в полк.

„Смолян имаше нужда от едно подобно решение. Ето защо аз не искам да крия щастието си от този момент. Бих подчертал нещо много важно – ние стигнахме дотук благодарение на обединените си усилия. Взаимодействието в нашата област, в нашия регион, когато е било добро, винаги е давало положителни резултати. Ще продължим да работим по подобен начин и за в бъдеще, защото това е основната предпоставка за успехи”, каза Славов. Той подари на полк. Кацаров икона с изображение на Св.Георги Победоносец с пожелания за бъдещи успехи на полка във военните мисии и в алпийските спортове.

„Това е радостно събитие не само за Българската армия, за военнослужещите и цивилните служители от батальона, но също така за община Смолян и цялата общественост, още повече че през 2009 г. имаше опасност изцяло да бъде закрито военното формирование. Затова приемаме решението за преструктурирането в полк за правилно, навременно и полезно”, посочи на тържеството кметът Николай Мелемов. 

Градоначалникът благодари на военните за участието им в спасителните операции при бедствия, за логистиката в международните алпийски състезания от най-висок ранг и при честване на значими дати и събития. Той каза, че полкът ще продължава да има подкрепата на местните държавни структури и община Смолян.

Водосвет за здраве и благоденствие на полка отслужи свещеник Запрян Шиков.

През месец септември Министерството на отбраната обяви, че се набират 73-ма военни за сформиране на бъдещата военна структура в Смолян. Срокът за кандидатстване изтече на 7 ноември, а конкурсите за първите нови попълнения ще се проведат между 5 и 16 февруари 2018 г. Предстои да бъдат обявени и следващи конкурси за набор на нови хора, за да се окомплектова в пълен капацитет военното формирование.

Facebook Comments