Без виза за 90 дни в Обединеното кралство след Брекзит

Последиците от Брекзит – както за Обединеното кралство, така и за Европейския съюз, ще бъдат значителни. Парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обаче одобри нови правила за предоставянето на граждани на Обединеното кралство на безвизови пътувания до ЕС, което ще улесни движението от и до Обединеното кралство, съобщиха от Европейския парламент.

Благодарение на тези нови правила гражданите на Обединеното кралство няма да имат нужда от виза, когато пътуват до Шенгенското пространство за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период.

При сключване на споразумение преди 29 март тези правила ще започнат да се прилагат в края на преходния период.

Ако Обединеното кралство обаче напусне ЕС без споразумение, тези правила ще влязат в действие от 30 март. Въпросните правила ще се прилагат и за гражданите на ЕС от 27-те държави-членки, които пътуват до Обединеното кралство за краткосрочни престои за туристически и бизнес цели.

Евродепутатът Пал Чаки – говорител на Групата на ЕНП за доклада, каза: „Знаем, че последиците от Брекзит няма да бъдат от най-лесните както за гражданите на Обединеното кралство, така и за гражданите на ЕС, които имат отношения с Великобритания. Ето защо приехме тези нови правила. Те ще улеснят живота на тези, които пътуват до Обединеното кралство, както и на гражданите на Обединеното кралство, които пътуват до държавите-членки на ЕС. Европейският съюз се подготвя за всяка възможност – Обединеното кралство напуска ЕС със или без споразумение – и прави така, че това да има възможно най-малко въздействие върху гражданите на ЕС и Великобритания. „

Facebook Comments