Кметът на Доспат Елин Радев: Още 2 млн. лв. и ще асфалтираме 100% от улиците в общината

Елин Радев е кмет на община Доспат за първи мандат. По професия той е машинен инженер. Завършил е Техническия университет в Пловдив по специалността „Организация и управление на машиностроителното производство“. Два мандата е бил общински съветник и един мандат – председател на ОбС – Доспат. Потърсихме го за коментар заради гневното му изказване по време на снежното бедствие в Родопите, насочено срещу институциите, въпреки че е кмет от управляващата партия ГЕРБ. А и заради това, че може би е единственият кмет в страната, който е на една крачка от целта да преасфалтира улиците в цялата си община. И един важен детайл – преди това полага водопроводи.

Г-н Радев, направихте остро изказване срещу институциите за сервитутите край пътищата и далекопроводите. Кое предизвика негодуванието Ви?

Бедственото положение, до което се стигна в община Доспат, предизвика това мое изказване. Призовах всички институции, отговорни за сервитутите, да си свършат работата, за да не се допусне повече подобно нещо да се повтори. Всяка година страдаме и се стига до бедствено положение. Пускал съм писма до всички институции да вземат мерки и до ден-днешен нямам нито един отговор. А проблемът стои нерешен. И двата сервитута са с нерешени проблеми. Сервитутите край пътищата изобщо не се поддържат – паднали дървета на места заемат целия път. А просеките под далекопроводите не се поддържат както трябва.

Очаквате ли реакция, след като и публично ги призовахте?

Очаквам да реагират на моя призив, че трябва нещо да се направи и е крайно време вече. Ако трябва да се приеме нов закон, който да увеличи сервитутите, тъй като не съм запознат в детайли точно колко са разрешени според киловолтовете на далекопроводите и според класа на пътя. Но трябва да се приеме нов закон, с който да се разширят тези ивици и да не се допуска застрашаване на живота и здравето на хората. От Батак до Доспат има около 500 паднали на пътя дървета! Коли постоянно пътуват между двата града. В момента има наклонени дървета и никой не ги пипа, а и те са опасни. Може всеки момент да паднат при силен вятър. Пълно безхаберие и безотговорност!

Миналата година реализирахте изключително много проекти, а и спечелихте много нови. Какво сочи рекапитулацията?

Наистина много проекти изпълнихме през 2018-та година. За 20 милиона имаме сключени договори, чието изпълнение започва тази година. Имаме 2 млн.лв. за асфалтиране на улична мрежа. Около 6 млн. лв. – за водопроводите на всички населени места без град Доспат. Около 10 млн. лв. имаме за сепарираща и компостираща инсталация на депото в село Барутин. Спортни площадки ще се изградят в селата Змейца, Барутин и Бръщен. Предвидено е саниране на училището в село Бръщен. До 10 дни пускаме в експлоатация новата училищна сграда в село Касъка – за около 360 000 лева. Започваме ремонт на сградата, в която ще се премести общинската администрация. Инвестицията там е 950 000 лв. Министърът на образованието г-н Вълчев ни отпусна 107 000 лв. за ремонт на вертикалната планировка на СУ „Димитър Благоев“, а също и 73 000 лв. за училището и детската градина в село Црънча. Проведохме конкурс и избрахме фирма, която да направи проект за нов градски център.

Защо трябва да се прави нов градски център и нова община?

Общинската сграда е много стара, на повече от 100 години. Рисковано е да се работи в нея. Преди половин година падна цял таван и за радост не удари никой от служителите вътре. Сградата постоянно пука, тъй като е с много стар гредоред и има опасност да се срути. Това налага общината да се измести в нова сграда. Ще ползваме сградата на бившето училище и с малко средства ще я преустроим. Предвидили сме вертикална планировка и ново оборудване.

Обявихте допитване сред местните жители да кажат как искат да изглежда новия център, какво предлагат?

До момента няма никакво предложение. Но съм сигурен, че ще направим привлекателен нов център. Свързваме го с парка и музея на чешмата, с алпийската пътека. Ще се оформи една централна градска среда на площ около 40 декара. Имаме нужда от това. В момента не може да се разбере къде е центърът на Доспат. Ходят до училището и питат, като им кажат къде е, отидат до него и не могат да разберат, че вече са на центъра. Ние искаме нова визия на града, да го направим по-добро място за живеене, повече туристи да идват и да е по-привлекателен.

Много топло посрещнахте образователния министър преди около месец, защо?

Искам да благодаря искрено на министър Вълчев. Като стана проблемът с училището в Касъка, че децата учат на две смени, му писах писмо и той ни осигури около 360 000 лева миналата година. Започнахме пристройка, която до десетина дни ще влезе в експлоатация. Той вижда, че имаме нужда от тази подкрепа и я осигури.

Но той каза, че благодарение на Вас проблемите с образованието са в историята, какво визира?

Учебният процес беше на много ниско ниво – и като учебна дейност, и като структура. Имаше две средни училища, които уж създаваха конкуренция, но нелоялна. Тя се изразяваше в това, че всяко от училищата се стремеше всячески да запише повече ученици, защото при делегирани бюджети от това зависеха заплатите и работните им места. Но им беше достатъчно да имат записани ученици, дори да не ходят в час. И те не ходеха, а никой не ги контролираше. Учебен процес на практика нямаше. Откак аз съм кмет закрихме едното и оставихме само едно средно училище. Освен с учебния процес, училищата бяха закъсали със заплатите. Това, което закрихме, беше задлъжняло с над 200 000 лева за заплати. Другите, извън него, дължаха около 120 000 лева за заплати. Премахна се и нелоялната конкуренция. Кандидатствах за оптимизация на училищната мрежа и ни бяха отпуснати над 400 000 лева. Изчистихме заплатите и направихме ремонт на училището. Детските градини също бяха закъсали за пари. Поискахме безлихвен заем от Министерството на финансите, изчистихме заплатите на абсолютно всички преподаватели и персонал. Тази година си върнахме и заема. В момента всички си получават навреме възнагражденията. Качеството на образование се повишава, дисциплината – също. И мисля, че в образованието нещата се получават много добре.

При този нисък бюджет с допълнително привлечените средства колко пъти го увеличавате?

Аз искам да благодаря на правителството, специално на г-н Бойко Борисов и г-н Цветан Цветанов за подкрепата, която дават на нашата община. Всяка година с министерски постановления влизат около 3-4 милиона лева. С тях правим цялата инфраструктура. Нямаме един свободен лев от общинския бюджет. Кандидатстваме по всички програми. Имаме много спечелени проекти, в това число и социални. 120 души са назначени за лични асистенти, даваме топъл обяд безплатно на 190 човека. Реализирахме едно социално предприятие за благоустройство. Назначихме с ТЕЛК-ови решения около 22-ма души. Използваме всички възможности за кандидатстване и печелим проекти.

След това мащабно асфалтиране, което в общината не е имало никога, всъщност какво остана за довършване?

С предвиденото за 2019-та година финансиране от 2 млн. лв. град Доспат и селата Бръщен, Црънча и Барутин на 100% ще бъдат асфалтирани. Остават за близо 2 млн. лева, които трябва да осигурим за селата Касъка, Любча и Змейца – това са. Направим ли и тях, на 100% улиците в общината ще бъдат асфалтирани.

Facebook Comments