Битката за кръста в Смолянско

На 4 места хвърляха богоявленския кръст днес в Смолян. „Родопски хайдути“ с носии във водата като в Калофер. В Златоград  се състезаваха за кръста в река Върбица

На четири места днес хвърляха богоявленския кръст днес в Смолян – по поречието на река Черна при спортната зала в областния град, на две места в квартал Райково и в река Бяла на кв. Устово.

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено във всички храмове на областта. 

В Смолян Светата божествена литургия за Йордановден отслужи архимандрит Висарион в съслужие със свещеник Димитър Михайлов. Богослужението беше в храм „Свети Висарион Смоленски“. Пред храма се състоя Велик богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк – освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. 

Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника като благослови присъстващите.  „Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос“, подчерта духовникът. 

Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия християнски празник. Той пожела с осветената вода всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот.

След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха трима смелчаци. Разпятието извади 27-годишният Митко Райчев от Смолян. Той заяви, че за първи път скача за кръста и успява да го хване, че го е сънувал преди това. 

В Райково за кръста се пребори 15-годишният Злати Семерджиев. „Гордеем се с нашето дете! Истински пазител на добродетелите и традициите на българския народ! Браво Злати! Бъди жив и здрав!“, написа в профила си майката на момчето Мария Семерджиева. Тя разказа, че синът й миналата година за първи път искал да участва в церемонията, но тогава те не му позволили, защото имал температура. „Казахме му, че трябва да е здрав, за да донесе кръстът и на другите здраве и берекет. И тогава се отказа. Сега беше здрав, а и ние го поощрихме. Хвърли се във водата заедно с другите и успя да хване кръста“, разказа майката на момчето. 

В Устово 20 мъже се хвърлиха за кръста във водите на река Бяла под звуците на каба-гайди. За четвърта година момчетата от сдружение „Родопски хайдути“ организират мъжко хоро с носии в реката на Богоявление.

Патриотични шествия с портрета на Христо Ботев имаше и в смолянските села Момчиловци и Бостина, където в носии също се конкурираха за Богоявленския кръст.

В Златоград за Богоявление жители и гости на Златоград се събраха на каменния мост на река Върбица, в кв. Голяма река, за да участват в празничната литургия – Велик Водосвет.
Църковното шествие тръгна от църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец”, като освещаването на водата се проведе на открито, до моста, и се извърши тържествен богоявленски ритуал с хвърляне на кръста във водите на р. Върбица.
Шестима смелчаги се престрашиха да влязат в студените води на пълноводната река. За поредна година кръстът бе изваден от Стоян Бозов.  

Facebook Comments