Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Сондаж за минерална вода започна и в Мадан

Старт на проучвателните дейности за геотермална вода дадоха в Мадан. Сондажът се извършва в участък, който е разположен в регулацията на кв. „Яновска махала“, в речната тераса на река  Яновска, съобщиха от местната управа.

Реализацията на проекта се базира на широкообхватно предварително проучване. Разработен е доклад за оценка на хидротермалния потенциал и избор на перспективни участъци за търсене на минерални води в територията на община Мадан от „Българска асоциация по подземни води“. 

Според данните в него наблизо се намира наводнената шахта на рудник „Яновска“ (Крушев дол-север), който е изключен от експлоатация преди повече от 35 години и не се предвижда неговото възстановяване. При направеното проучване на шахтата е измерена температура на водата 18°С на дълбочина 100 метра.

Новият сондаж ще е с дълбочина 600 метра, като сондажните работи ще се изпълняват на два етапа – прокарване на сондаж до 250 м и от 250 до 600 метра, с 30-градусов наклон.

За определяне на потенциала на разкритите от сондажа води след всеки етап на сондиране се предвижда провеждането на хидрогеоложки изследвания.

Целта на проучвателния сондаж е да се разкрият термални води с температура 35-42°С. 

При стартирането на сондажа кметът Фахри Молайсенов изрази надежда проектът да е успешен и в Мадан да бъде открита геотермална вода с достатъчен дебит и качество, а също така проучвателният сондаж да бъде преоборудван в експлоатационен, като това неминуемо ще допринесе за развитието на общината в различни сфери.

Стойността на проекта и реализацията му възлизат на 208 000 лв. без ДДС, осигурени от държавния бюджет, а за изпълнител е избрана асеновградската фирма „ГЕОПС – Болкан Дрилинг Сервисис“ ЕООД.

 

Facebook Comments