Благотворителен концерт „Класическа музика за орган“ готвят в областната управа на Смолян

Концерт „Класическа музика за орган“ ще се състои в атриума на областната администрация в Смолян на 15 ноември от 18 часа. Поканата към гражданството е отправена от областния управител Недялко Славов, съобщиха от пресцентъра.

Такъв концерт се организира за първи път в Смолян след като Камен Кенов дари църковен орган на областната администрация.

В програмата са включени изпълнения от Стефан Далчев – орган, и Магдалена Далчева – виолончело. Ще бъдат изпълнени произведения на Йохан Себастиан Бах, Джироламо Фрескобалди, Дитрих Букстехуде, Йохан Пахелбел, Добри Христов.

Стефан Далчев учи първоначално пиано в родния си град София. Като студент в НМА издържа успешно конкурс и получава държавна стипендия, за да учи орган в ЯАМУ – Бърно, при проф. Алена Весела.  След две години продължава обучението си във Висшето училище за музика „Ференц Лист “ в Германия, където учи орган при проф. Йоханес Шефер и чембало при Герд Лот. Завършва с отличие, след което задълбочава познанията си в областта на барока в Международната академия за органисти в Харлем.

Концертира като солист-органист, но и в различни камерни формации, често в качеството на чембалист или пианист. Изнасял е концерти в Европа и Южна Африка, в световни музикални центрове като Берлин, Виена, Лондон, Санкт Петербург, Прага, Щутгарт.

Преподавал по орган и чембало в Университета в Стеленбош – Южна Африка, и в АМТИИ – Пловдив. Преподава музикална теория и пиано в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Концертът е с благотворителна цел, като вместо вход, всички присъстващи могат да дарят сума по своя преценка. Събраните средства ще бъдат предоставени на Фондация „Искам бебе“.

Facebook Comments