Бликна топла вода от сондажа в Рудозем

Топла вода с температура 43,2 градуса бликна от сондажа в Рудозем в сряда следобед, съобщи кметът на община Румен Пехливанов пред сайта „Рудозем днес“.

В сряда следобяд е била достигната проектната дълбочина от 800 м. 

„Предстоят тестове, след което ще можем да кажем какъв е постоянният дебит. На дълбочина 800 м. температурата, която измерихме, е 43,2 градуса. От тестовете вече ще разберем какъв е постоянният дебит и дали от експлоатационна гледна точка този сондаж ще бъде достатъчно ефективен. Засега сме обнадеждени, като след около 10 дни ще имаме първите резултати по отношение на дебита и постоянната температура. Засега индикациите от първите тестове са положителни. Имаме и предварителни тестове относно химичния състав, които също са много обнадеждаващи. Предстои да видим вече какво ще се случи след 1 месец активно водочерпене, като тогава ще можем да дадем окончателен химически анализ на водата“, казва кметът.

Единственият възможен източник за реализация на бъдещ проект по оползотворяване на топлата вода ще е целева субсидия от Министерския съвет.

За сондаж общините Рудозем и Мадан получиха по 250 000 лева от правителството миналата година.

Договорът за сондажно хидрогоеложко проучване е сключен на 1 декември 2016 г. със срок на изпълнение два месеца.

Целта на проучвателния сондаж според техническата спецификация е да се разкрият термални води с температура 30-35 градуса, а мястото на търсене е в централната част на града.

 

Снимки: rudozemdnes.bg

Facebook Comments