Близо 300 души в Рудозем остават без работа

Без работа ще останат близо 300 души в Рудозем. От ръководството на „Рудметал“ АД са уведомили Инспекцията по труда, че в края на месец април ще връчат предизвестия на всички, които работят в рудника. Искат да започнат ликвидация на рудодобива, съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Кметът Румен Пехливанов. Снимка: Рудозем днес

„Община Рудозем е изправена пред поредната голяма криза! В последния един месец едно от структуроопределящите предприятия в общината – „Рудметал“ АД стартира процедура по ликвидация на основната си дейност – рудодобива. В тази връзка и поставяйки във фокуса на вниманието си онези 300 души, които ще останат без работа, предприех редица срещи“, посочи по-рано той във фейсбук профила си.

Справка в Търговския регистър сочи, че в началото на тази година ръководството на дружеството е взело решение да увеличи капитала му от 80 000 на 560 0000 лева чрез издаване на нови 48 000 поименни акции, всяка от които по 10 лева номинал.

Кметът обаче уточни, че дружеството смята да приключи с рудодобива, но то има и други дейности, макар той да е основната им дейност.

„То е най-голямото предприятие по брой заети в община Рудозем. Ако рудникът се ликвидира, той ще се наводни. Това означава, че ще му сложат едни плочи и той втори път не би могъл да бъде отворен, защото трябва да се направят огромни инвестиции. Истината е, че сега около 800 работни места имаме в шивашката индустрия и в обувната. Около 400 – в козметичната, и към „Рудметал“, ако добавим фабриката на „Горубсо“, стават 500. От тях около 120 са във фабриката на „Горубсо“, но и там вървяха съкращения. Цената на металите пада главоломно на международните пазари, защото няма търсене, а няма търсене, защото няма потребление и изобщо не знам дали всички си даваме сметка какво ни чака в следващите месеци“, коментира градоначалникът.

Той вече се е срещнал с инж. Митко Младенов, от когото е получил тревожната новина. Провел и среща с народния представител Хайри Садъков, с ръководството на Общинския съвет – д-р Владимир Янков, Красимир Шейков и Диан Малеков.

„С тях обсъдихме всички възможни варианти за реакция в създалата се ситуация, набелязахме мерки и подготвихме поредица от срещи. Предстои среща с областния управител г-н Недялко Славов, представители на различни институции и министерства, както и с потенциални инвеститори. Доколкото е във възможностите на общинското ръководство, ще направим всичко възможно за запазване на този жизнено важен отрасъл от икономиката на общината. За всяко едно работно място ще положим изключителни усилия да бъде запазено“, посочва още Пехливанов.