Болниците без инфекционисти остават без договори за Ковид-пътеката?

Болниците, предимно общинските, но и няколко областни,  са изправени пред сериозен проблем, чието решение предстои.

От първи август влиза в сила промяната в Националния рамков договор, чрез която се повишават стойностите на няколко клинични пътеки, в това число и за лекуване на пациенти с коронавирус. Нейната цена става 1200 лева на преминал пациент.

Проблемът обаче е, че масово в общинските болници нямат инфекционисти, а това е изрично изискване на Здравната каса, за да се сключат новите договори.

„Запознати сме с този проблем. През седмицата сме водили активни диалози с директора на Регионалната здравно-осигурителна каса, с председателя на Районната лекарска колегия, с министерството за изясняване на въпросите, защото в момента текат преговорите по отношение на промените в НРД за промяна на цената на някои клинични пътеки, между които и пътеката за лечение на Ковид-пневмония. Тя е за тези лечебни заведения, в които имат инфекционист. Нашите общински болници не отговарят на това изискване и няма как да сключат тази пътека. Затова търсим варианти при преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК да се изясни този въпрос, за да не останат ощетени общинските болници. Ние сме на мнение, че навсякъде, където се лекуват болни с Ковид-пневмония, би следвало да може да се работи и да се сключи анекс по тази пътека“, заяви д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Към този момент проблемът е висящ.

„Общинските болници досега имаха договор по тази пътека, тъй като по нея можеше да се работи по време на извънредно положение. Сега обаче, когато сме в извънредна епидемична обстановка, това е извън норматива. Така, че те отиват по другите пътеки, по които могат да работят и не са ощетени на този етап. Проблем обаче ще настъпи след 1-ви август, когато ще има разминаване, и то значително, в цената на двете пътеки – за Ковид-пневмония и само бронхопневмония“, подчерта д-р Кубатева.

Тя каза, че в последните няколко седмици нивото на заразени е средно 30 души на седмица в областта.

„Това не ни учудва, не ни и плаши, защото с този обем на новозаразени не се застрашава лечебната ни мрежа. С това ниво на заразени болниците се справят, засега успешно“, посочи директорът на РЗИ.

На журналистически въпрос дали продължават медиците на първа линия да получават по 1000 лева над заплатата си, д-р Марин Даракчиев – шеф на областната болница в Смолян, отговори, че в зависимост  от броя пациенти, които са лекувани, се определя и броят на медиците, които могат да получат тази сума. И той е различен за различните болници.

„За нашата болница обикновено около 100 човека получават тази сума на месец допълнително, защото ние лекуваме много хора“, уточни д-р Даракчиев. Той каза, че МБАЛ – Смолян, няма проблеми с инфекционистите, има двама лекари с тази специалност. По думите му проблемът касае повече общинските лечебни заведения, но има и областни като в Ловеч например, където нямат инфекционист.

На днешния брифинг областният управител Недялко Славов сподели задоволството си от добрата работа на общинските болници в Девин и Мадан.

„Много сме доволни от начина, по който лечебните заведения в областта отговориха на предизвикателството Ковид-19. Ако не сме били изненадани от областната болница, то сме приятно изненадани от болниците в Девин и Мадан, където почти безпроблемно премина тази трансформация и вътрешна реорганизация – с отношение и на лекари, и на медицински персонал като цяло към лекуването на пациенти с Ковид. Тук е мястото да кажем, че точно в този критичен момент общинските болници показаха необходимостта от тяхното съществуване. Много сме благодарни на ръководството, на лекарите, на медицинския персонал за всичко, което свършиха през тези няколко месеца. За съжаление, явно ще продължим може би в същия темп, с повишено внимание. Няма индикации, че скоро вирусът ще изчезне“, допълни Славов.

До момента в Смолянско са установени 444 случая на коронавирус, като новите от последната седмица са 34. Излекуваните са общо 349, починалите са 12.

Към 27 юли имаме активни 83 случая, от които 36 са хоспитализирани, а 47 са амбулаторни, на домашно лечение. В МБАЛ Смолян са настанени 20 пациенти с Ковид-19, 7 в МБАЛ-Девин, 5 в МБАЛ- Мадан, и по един в пет различни лечебни заведения извън областта.

34-те нови случая от последната седмица са от 11-месечна възраст до 81 години. 59-годишен мъж от Рудозем е починал в УМБАЛ „Св. Георги“. Човекът е бил лекуван е от съдово заболяване. Пробата му е профилактично направена и след като дала положителен резултат, бил приведен е в инфекциозна клиника, където умира.

Пред изписване е 94-годишен пациент с коронавирус, а бебетата са вече изписани.

Трима души с коронавирус са били на домашно лечение, но са се влошили и се наложило да постъпят в болница. От лечебни заведения са изписани 23-ма. Снети от отчет са 31 лица и с тях броят на общо излекуваните става 349. С най-много случаи на коронавирус са следните общини: Смолян – със 155 случая, Доспат –със 130, Мадан и Рудозем – съответно с 58 и 59.

В последната седмица най-голям броят е на новооткритите в Смолян и Борино, като от Борино е и най-голям броят на хоспитализираните в момента.

Активните контактни, под карантина са 146 души, като най-много са в Смолян, Мадан, Борино и Рудозем. Карантинирани, пристигнали от рискови зони са 35.

Общо направените ПСР-тестова се 109. От тях 19 са на медицински персонал с 2 положителни проби, на двама лекар. От  Рудозем е общопрактикуващ, а от Девин е работещ в общинската болница.

Предстои да бъдат направени изследвания към домуващите в Ровино, Фатово и Петково с бързи тестове.

„В момента се лекуват 20 пациента в областната болница. Имаме двама на интензивно лечение в ОАИЛ, но те не са интубирани. Тестваме редовно персонала, нямаме заразени в момента. Миналата седмица поставихте въпроса за платените ПСР-тестове. Чрез нашия ДКЦ  организирахме извършването на такива тестове, но няма наплив желаещи, до този момент сме направили 4 такива теста“, съобщи д-р Марин Даракчиев.