Властите с апел към молещите се на Байрам: Внимавайте, носете маски и спазвайте дистанция!

В края на седмицата започва мюсюлманският празник Курбан Байрам, което предполага отново събиране на хора. Предвид това, че имаме много позитивни, обръщам внимание на Мадан, Рудозем и Борино да имат предвид, че струпването на много хора на едно място, на закрито, крие голям риск от разпространението на инфекция. Призивът ми е да се въздържат от канене на гости и ако може, да празнуват в по-тесен кръг, заяви на днешния брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева.

Тя отбеляза, че според наблюденията им в селата не се спазват мерките за превенция от заразата, по-скоро неглижират опасността от нея, недоверчиви са, че тя съществува.

„Трябва да се предполага, че всяка настинка е Ковид-зараза. Сега, когато предстоят празници и има доста инфектирани, трябва да бъдат доста внимателни и да се отнесат с внимание към здравето на възрастните“, допълни тя.

Областният управител Недялко Славов провел разговор с районния мюфтия Неджми Дъбов преди няколко седмици, след възникването на огнищата в Доспат и „Хроновски“.

„Вследствие на този разговор оставихме на тяхната вътрешна регулация дисциплинирането на хората, които посещават храмовете. Тогава излезе разпореждане на районния мюфтия за посещенията в джамиите, особено за петъчните молитви, да е с 30% от капацитета на храмовете. При самата молитва да са на дистанция около метър и половина, а всички останали да са в откритите пространства – дворовете на храмовете, и с маски вътре в джамиите. Доколкото разбрах, такъв проблем съществува само за няколко храма в областта – Мадан, Рудозем и Чепинци. За всички останали нямат проблем да поемат желаещите за петъчната молитва и вътре в храма, но не мисля, че със засилени проверки повече от това, което се прави в момента, не е начинът да ограничим разпространението. Всичко опира най-вече до личната дисциплина, отговорност, съзнание към себе си и околните“, подчерта Славов.

Попитана какво е нейното обяснение за ситуацията в Борино – дълго време нямаха нито един заразен, а в последния месец са с много заразени, при това масово с постъпване в болница, д-р Кубатева каза, че това е въпрос на ситуация.

„Както говорихме, че няма случаи в Златоград, докато не се появи. Появи ли се един случай, вероятността да се заразят нови е много по-голяма. Случаите в Борино са по-скоро хора, които пътуват. Били са в движение. В крайна сметка сега е моментът на Борино и докато не преминат повече от хората, да се успокои ситуацията, ще има такива.

По думите й през този месец действително има по-голям относителен дял на хората, които влизат в болница.

„Ще се опитам следващата седмица да направя такъв анализ на база месечни данни, но към момента, проследявайки отчитането на цифрите през различните седмици, оставам с впечатление, че като че ли започва да се увеличава броят на хоспитализираните. Обяснението ми е донякъде във връзка с предишния месец. Голямата част от диагностицираните позитивни бяха контактни в двете големи огнища, които имахме. Това намали относителния дял на хоспитализираните. Сега, когато се откриват реално болни хора, има корелация между броя на позитивните и по-големият брой на тези, които постъпват в болници“, посочи д-р Кубатева.