Болниците в Мадан, Златоград и Девин остават без Ковид-пътека

Трите общински болници на територията на Смолянска обаст – Мадан, Девин и Златоград, остават без клинична пътека за лечение на Ковид-19. По клинична пътека 104 за лечение на коронавирус ще работи само областната болница. Това стана ясно от изявление на изпълняващата длъжността директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Смолян Румяна Карагрошева.

„Общинските болници може да сключат договор по 104-та клинична пътека при положение, че имат договор с инфекционист. До момента нито една от общинските болници не е подала в касата документи за сключване на такъв договор. Те ще работят по 39-та клиничната пътека за бронхопневмония, тъй като по-голямата част от пациентите с Ковид са с бронхопневмония. Заплащането по новата цена на тази клинична пътека ще бъде в сила от първи август. Предполагам, че днес ще се обнародват новите цени, за ковид-пътеката е 1200 лева. Бронхопневмониите са около 600 лева“, уточни Карагрошева.

Областният управител Недялко Славов припомни, че в общинските болници се поемат леките и средно тежките случаи. Идеята е по този начин да не се натоварва областната болница, която е с най-висока натовареност.

„Към момента моята оценка е, че общинските болници редом с областната се справят добре“, посочи той.

По думите на изпълнителния директор на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев с 10-15% е намалял приема на пациенти с други заболявания, различни от Ковид-19 в МБАЛ-Смолян, тъй като има хора, които се притесняват да постъпят в лечебно заведение.

„Касата плаща за неблагоприятни условия на всички изпълнители на медицинска помощ, които се равняват на 85% от дейността им за месец януари. Ако за януари изпълнителят на медицинска помощ е получил 1000 лева и сега е достигнал по-малко от 850 лева, касата доплаща до 850 лева от дейността му за месец януари. За болниците се изчисляват по методика, съобразно определените месечни стойности. Месец юни само две лечебни заведения имаха доплащане до 85-те процента, като на едното са платени 1000 лева, а на другото – около 14 000 лева. През юли вече има четири лечебни заведения. Най-чувствително е намаляла дейността на МБАЛ-Мадан, като два поредни месеца дейността й е под 85% от дейността й за януари месец“, обясни Карагрошева.

По думите й обаче има и лечебни заведения, където преминалите пациенти са повече от януарските.