Защо в Смолянско има толкова много хора с коронавирус?

От началото на извънредното положение до днешния ден общо установените случаи на коронавирус в Смолянска област са 614, от които 505 са излекувани и 25 починали. Активните случаи към днешна дата са 84, от които 31 са хоспитализирани, а 53 са на домашно лечение. Нови 36 са установени за последната седмица. В областната болница в момента са 17 души, в МБАЛ-Мадан – 6, в МБАЛ-Златоград – 3. Петима се лекуват в лечебни заведения извън областта, съобщи на днешния брифинг областният управител Недялко Славов.

Новите случаи за целия месец август месец са 154 , при 43 за периода от март до края на май, за юни са 272, за юли са 145. По-силно засегнати са община Смолян със 73 новооткрити, Златоград – с 26, Рудозем – с 23, и Мадан  – с 19. Новорегистрираните са на възраст от една до 93 години. Средна възраст на заболелите е 60 години. 77% от заразените са над 50-годишна възраст.

Само през август месец са починали 13 души с коронавирус. От тях четири са жени на възраст 72 години, две на 76 години и една на 77. Две са от Смолян, една от Чепеларе  и една от Златоград. Починалите са девет мъже  – 5-ма от Смолян, двама от Рудозем, по един от Неделино и Мадан. Един от тях е на възраст над 65 години, двама – над 70 години, петима – над 80 г., и един – над 90. Всички са с придружаващи заболявания. Излекуваните през месеца са 152.

Заразени са12 души медицински персонал – трима лекари, един фелдшер, пет медицински сестри, трима санитари – всички са от различни лечебни заведения, от два социални дома и от една детска градина.

През този месец от дома във Фатово има двама още заразени от администрацията и един от кухненския блок на дома в Ровино.

Анализът на данните сочи висок брой заразени през целия месец . Пикови дни са 4, 5 и 14 август – с по 15 и 14 нови случаи.

На какво отдаваме тази висока бройка новооткрити?

„Считаме, че при нас имаме висока откриваемост на положителните случаи, тъй като хората търсят медицинска помощ при първите симптоми, дори леки. Те вече познават симптомите на Ковид, бързо се ориентират, целенасочено отиват на лекар и държат да се изследват. Това е вторият фактор, че имаме голям брой ПСР-проби и в резултат на големия брой изследвани се установяват и голям брой нови положителни“, заяви д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

За периода от 2-ри до 31-ви август са направени 689 ПСР-проби от общо 3235 от началото на пандемията. Направени са и над 230 бързи теста.

„Прави впечатление големият брой починали. Предпоставка за това е по-високият относителен дял на заразените възрастни хора. Това е във връзка със застаряващото население, с множество придружаващи заболявания. По данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания относителният дял на позитивните на Ковид-19 от нашата област е доста по-голям отколкото средният за страната. За 33-тата седмица данните сочат, че ако болните с Ковид над 50 години при нас са били 80% от всички и 60% над 65 години, то за страната този процент е бил 50%. Виждате колко много по-голям е делът на заразените възрастни за нашата област“, допълни д-р Кубатева.

По думите й епидемичните проучвания показват, че заразата се предава по-често в домакинствата и навсякъде, където не се спазват основните противоепидемични мерки.

„Както се отбелязва и на други места по света – младите заразяват възрастните. В тези летни месеци младите хора са много активни, пътуват много. В нашия район идват много туристи, връщат се роднини от различни краища на България и чужбина и става интензивен обмен на вируси и всякакви микроорганизми.  Това е предпоставка за заразяване. Предвид на това, че младите хора са предимно без симптоми или с леки оплаквания, на които дори не обръщат внимание, заразата на възрастните става дори без да подозират. Затова отново апелирам да се спазват противоепидемичните мерки. Възрастните да бъдат много внимателни, да се грижат за своето здраве, както и младите около тях да бъдат отговорни и да имат грижата да ги пазят“, подчерта шефката на РЗИ.

За заразяването на медицинския персонал проучването установило, че почти всички са заразени извън работното им място.

„В лечебните заведения се спазват правилата за безопасност на работа, противоепидемичните мерки, ползват се личните предпазни средства. Риск съществува, но предвид спазването на правилата, рядко се случва там да бъдат заразени“, посочи още д-р Кубатева.

От утре – 1-ви септември, започва новият прием в детските градини.

„Във всички училища и детски градини са дадени указания, специално в детските градини след приема на новопостъпили деца от първи септември, да се следят противоепидемични мерки за брой лица в група, хигиенни условия, топла вода, сапун. За всички училища са дадени насоки за работа през новата учебна година. И там също са дадени указания по всяко време да са налични топла вода и сапун за спазване на най-елементарни хигиенни изисквания. Към момента, тъй като е ваканционен период, нямаме някаква тревожна информация или тенденция в детски градини и училища за персонал, които да са заболели. Към момента обстановката е нормална. Надявам се че навсякъде учебната година ще започне нормално, с повишени епидемични мерки“, заяви Никола Запрянов от Регионалното управление на образованието.

„От първи септември имаме готовност за прием на деца при строго спазване на противоепидемичните мерки. До тях са спуснати детайлни алгоритми за начин на работа като превантивни мерки“, поясни областният управител.