Всички входове на детските градини ще се отварят сутрин и вечер за малчуганите

Ръководителите на детските заведения в община Смолян са създали вече необходимата организация по осигуряване на строгите противоепидемични мерки.

„Родителите трябва да знаят, че приемът ще става от 7,30 ч. до 8,30 ч., а децата ще се взимат от 16,30 ч. до 17,30 ч. За удобство при приема на малчуганите ще се отварят всички входове на сградите. На видно място ще бъдат изписани препаратите за дезинфекция и родителите ще могат да се информират за тях. Проведени са и дистанционни родителски срещи, на които майките и татковците са уведомени за мерките и съдържанието на декларацията, която трябва да подписват“, написа във фейсбук-профила си кметът на Смолян Николай Мелемов.

Подновяването на посещението на детската градина или ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила, за което ще подписват и съответната декларация по образец.

Община Смолян е обработила в града тревните площи и площадките в детските заведения срещу кърлежи и бълхи. До дни тази дейност ще бъде извършена и в селата.

По указания на РУО-Смолян в групите трябва да има максимум 16 деца. Ако са повече, трябва да се обособят отделни пространства. 

Проведената анкета сред родителите на 1230 деца, посещаващи градини и ясли в Смолянска община, показва, че 57% от тях са изразили желание да пуснат децата си в детските заведения.