Тройно по-ниска смъртност след една година Инвазивна кардиология в Смолян

С повече от три пъти е намаляла смъртността в отделението една година след създаването на Сектор за инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян, стана ясно от изказването на д-р Нина Шехова – началник на Кардиологичното отделение.

Днес в лечебното заведение тържествено бе отбелязана първата година на инвазивната кардиология в Смолян.

„Искам да благодаря на всички държавни структури, на областната управа, на кмета, лично на д-р Дариткова за това, че приеха нашето желание за своя мисия -да се направи такъв център. Години наред транспортирахме болните до Пловдив, а тези, които оставаха тук, само консервативно можехме да ги лекуваме. Много пациенти се инвалидизираха заради загубения „златен час““, каза д-р Шехова.

„За година през Центъра са минали 1415 пациенти, което потвърждава нуждата от него. 144 от тях са били с остър инфаркт на миокарда и са имали нужда от незабавна интервенция. Най-младият пациент е жена с остър инфаркт на 29 години, а най-възрастният пациент е на 98 години. Има много спешни състояния, които налагат инвазивно лечение в първите часове. Преди пациентите пътуваха за Пловдив и се губеше т. нар. „Златен час““, заяви изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

По думите му сега има 24 часа инвазивен кардиолог в денонощието. „Считам, че има голяма полза от този център и той е добър пример как една инвестиция може да се подобри здравеопазването в областта. Искам да благодаря на всички, които са ни помагали в това начинание. Това беше един сложен и дълъг процес, но накрая завърши успешно“, каза той.

И припомни, че центърът бе създаден с целева субсидия от 1 183 460 лв. от Министерството на здравеопазването, с които е купен ангиограф и е направен ремонт на базата, предназначена за инвазивна кардиология.

Д-р Шехова съобщи, че смъртността в отделението през 2017 г. е била 1.47 промила, а 2018-та година е била 0.6, а за първите шест месеца на тази година е едва 0.4 промила – тоест, намаляла е с над три пъти.

В центъра работят два екипа – на д-р Николай Илиев и на доц.д-р Окан Алиман. Д-р Илиев е работил в „Сити Клиник“, „Токуда“, „Св. Екатерина“ и Военна болница. Д-р Алиман е работил в „Св. Каридат“ и е доцент-преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Гости на тържеството бяха председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместник кмета Марин Захариев, заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов.

„Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна кардиология в Смолян надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че потребността е много по-малка, а може да се окаже, че надвишава цифрите. Надявам се с д-р Илиев да разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме. Това заяви доц. д-р Окан Алиман.

Попитан защо е предпочел да работи в областната болница, вместо в по-голям град, той отговори, че е бил привлечен от магнетизма на природата и хората.

Според него е изпитание да се работи в място, което има затруднения с придвижването.

„Патологията, която лекуваме, не се отличава от тази в национален или световен мащаб. Остава малко да се обогати с апаратура, която ще направи центъра конкурентен на международно ниво. Това, което много ми харесва тук, е, че се създадоха локални кадри. Нашият сестрински екип е изцяло от местни кадри. Няма да коментирам кардиологичния екип на д-р Шехова, защото той е утвърден и доказан“, подчерта той.

Колегата му д-р Илиев се надява секторът да се развие в посока лечение на периферно-съдовите заболявания. „Имаме обещанието на д-р Даракчиев и д-р Дариткова да въведем необходимата надграждаща апаратура и се надявам в най-скоро време да имаме комплексно обслужване на сърдечно-съдовите заболявания, с което напълно ще се прекрати необходимостта да се пътува където и да е из страната“, каза д-р Илиев.

Той уточни, че за една година с д-р Алиман имат брой пациенти, с които бият 3/4 от пловдивските лаборатории по обща бройка на оператор.

„В България лаборатория, която има над 1 000 пациенти, се води за много сериозно работеща. Максимумът е около 2 000 пациенти за най-големите структури. Ние сме близо до най-големите“, подчерта д-р Илиев.

„Успяхме да помогнем на страшно много хора. За щастие и млади, които са в активна работна възраст, след месец се връщат отново на работните си места и са пълноценни и активни. Все още има място в областта и общината, където хората не са наясно с възможностите, които ние предлагаме. Готови сме да направим безплатни профилактични прегледи, с които да допринесем за ефективност и сигурност. Важно е за туристите, идвайки при нас да почиват, да знаят, че могат да получат успешна и много добра медицинска помощ в нашия град“, отбеляза д-р Илиев.

Сред случаите, които за инвазивните кардиолози в Смолян ще останат незабравими, е баба, набодена от крава. Жената била с огромен кръвоизлив в таза, който успешно е бил спрян и жената – спасена.

Шефът на болницата отбеляза, че за поредна година лечебното заведение няма просрочени задължения и е в стабилно финансово състояние.

„Смолян категорично е за пример сред останалите областни болници. Поставени в едни и същи условия, лечебните заведения  в страната от типа областни болници, показват различни резултати. Това значи, че мениджмънтът на болницата и стратегията за развитието й са изключително важни. На единия край са негативните примери на Ловеч и Враца, няма как да не ги спомена, а ние сме положителната страна на палитрата областни болници. Има и други положителни примери, разбира се. Важното е, че това е кауза за всички нас тук, защото съзнаваме, че сме една от малкото области, в които няма конкурентно частно лечебно заведение“, заяви д-р Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че областната болница е стожерът и мястото, в което всеки пациент от областта, включително и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна качествена спешна медицинска помощ на високо съвременно ниво.

Д-р Шехова обясни, че и Смолянска област не прави изключение от останалата част на страната по брой на млади с инфаркти. „По-миналата седмица имахме пациент на 37 години, имали сме и на 29 години с инфаркт. За съжаление се подмладява тази патология. Все повече и повече млади хора са засегнати“, отбеляза тя.

„За младите хора няма място за коментар, но в добре развитите страни се обръща много сериозно внимание на възрастните хора. А ние в Родопите се водим като район със столетници. И всъщност апелът ни е, че специално за сърдечно-съдовите заболявания възраст няма. И над 100, и над 101 г. пациентите могат да получат изключително бърза, неувреждаща и подобряваща качеството на живот процедура и да ги върне при внуците“, подчерта д-р Илиев.

Попитан какво им е нужно, за да започнат лечение на перферни съдове д-р Даракчиев отговори, че най-трудно ще се намерят специалисти, защото по стандарт трябват двама съдови хирурзи и структура по съдова хирургия.

„Това е проблем. Не става въпрос за пари. В случая на първо място са хората. Осигурили сме съдов хирург, който започва работа в нашето ДКЦ. Трябва да се започне от някъде“, добави шефът на болницата.