Местният бизнес очаква над 1,5 млн. лв. приходи от Роженския събор

Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Средствата ще бъдат привлечени от  хотели, къщи за гости и места за настаняване, ресторанти, заведения за обществено хранене, туристически забележителности, занаятчии и транспортни фирми в област Смолян, които са със запълнен капацитет не само в дните на събитието 19- -21 юли, но и в периода преди и след събора.

Ранните резервации за събора в хотелските бази започнаха още в края на зимния сезон, а в началото на лятото бяха изчерпани местата за настаняване в Пампорово, Чепеларе, Смолян и околностите.

Роженският събор отново ще доведе до скок на летния туризъм в Родопите, какъвто бе регистриран и при предишните издания на събитието през 2015 и 2016 г. Тогава към събитието имаше невиждан интерес и то привлече общо над 650 000  посетители от страната и чужбина, които  дадоха сериозен тласък на местния бизнес.

Общият бюджетът на „Рожен“ 2019 е малко над 420 000 лева, съобщи

Симеон Караколев от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Съборът се организира за трети път от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и общините Смолян и Чепеларе.

Събитието ще се проведе от 19-ти до 21-ви юли на Роженсските поляни и ще съчетае  пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на чистопородни животни, на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Facebook Comments