Боран Хаджиев: На първо място са ми децата и образованието, инфраструктурата и туризма

Боран Хаджиев  е новоизбраният кмет на община Чепеларе. Той е на 57 години. Магистър по ски спорт – биатлон. Той е личен треньор на единствената ни шампионка от зимна олимпиада Екатерина Дафовска. През 1998 година е номиниран за треньор на България. Носител е на Почетния знак на Община Чепеларе. 13 години е бил старши треньор на Националния отбор по биатлон за жени. Бил е заместник-кмет на община Чепеларе мандат 2011- 2015 г.

Г-н Хаджиев, с какво успяхте да спечелите доверието на своите съграждани, за да ви изберат за кмет на Чепеларе? 

Проведохме много срещи с хората. Бяхме с целия екип. Не обещавахме гръмки неща, а само това, което реално може да изпълним. Убедихме хората, че ще работим само в интерес на общината и в техен интерес. Това и ще направим.

А какво знаехте предварително за общината – като финанси, като проблеми в управлението?

Известно ми беше, че имаме големи задължения, особено към „Титан“ – фирмата, която изпълнява сметосъбирането и сметоизвозването. Те са на стойност близо 1,8 млн. лв. Общите задължения надхвърлят 4,6 млн. лв. към фирми и организации, които имат договори с община Чепеларе.

Какъв е годишният й бюджет?

Около 6 млн. лв.

Тоест, задълженията са почти като един годишен бюджет и ако ги разплатите наведнъж, трябва да затворите за близо година?

Да, така е, за съжаление.

А когато дойдохте в общината, имаше ли изненади?

Бяхме запознати донякъде с проблемите. Сега, в процеса на работа излизат и нови разходи, но ние ще бъдем коректни с тях и се надявам, че ще съумеем да се разплатим с тези, които са си свършили работата.

Сметките на общината запорирани ли са?

Не, поне засега.

Община Чепеларе е в особено тежко финансово състояние, с множество проблемни показатели. Имате ли план как да я стабилизирате?

Ще направим ревизия, ще направим съответните изводи и ще наложа строга финансова дисциплина. Ще спрем ненужните разходи – примерно, около 3 000 лева на месец са раздавани на разни пиар агенции. Ще се оправим само с ред и дисциплина. Естествено, започнахме да се разплащаме с фирмата, която зарежда детските градини. Имахме проблеми с училището „Васил Дечев“ още от първия ден. Все още няма акт 16.

Защо?

Проблемът е с газификацията. Фирмата не си е окомплектовала документите за инсталацията и довеждащия газопровод в едната сграда, затова децата учат в съседната, която по-рано беше учебна.

Успяхте ли да сформирате екип за това кратко време?

Все още не. Това са неща, към които трябва да се подходи отговорно. Не съм от хората, които от втория ден ще започнат да уволняват или назначават. Чепеларе е малък град. Познаваме си капацитета – кой какво може да свърши. Естествено, че правейки новата структура, ще има промени, за да изпълняваме програмата, която сме заложили. Ще направим необходимото, за да работят спокойно служителите и да няма напрежение между тях. Всеки ще бъде оценен по достойнство. Естествено, ще оставим хората, които имат желание да работят. За мен желанието е водещо. Всеки, който има амбицията да работи, ще направим нужното да го квалифицираме, за да е полезен на общината и на себе си.

С колко заместника ще работите?

С двама – Антоанета Аговска и Стоян Кузмов. Антоанета Аговска 18 години е работила в общината. Тя ръководеше отдела за европроектите, има голям опит и доказани качества. Стоян Кузмов е бил заместник-директор на горското стопанство в Хвойна – също много амбициозно младо момче. В предишния мандат беше и общински съветник. Разчитам много и на двамата, за да вървят нещата в добра посока.

За председател на ОбС е избран Пантелей Мемцов – кандидат за кмет на БСП. Това какво значи и как ще работите с местния парламент, като нямате мнозинство?

Това значи едно спокойствие в града. Това значи сформиране на по-широка коалиция, за да реализираме визията за града ни и всичко, което предложим в тази насока, да среща одобрението на Общинския съвет. Както се казва, да гледаме в една посока със съветниците. А не ние да предлагаме някакви идеи, а те да спират работата.

Другият вариант беше да работите с плаващо мнозинство – за всяка докладна да търсите подкрепа?

Опитът от работата с предишния ОбС показа, че когато се работи на инат, не се случват нещата. Когато нямаш доверието на общинските съветници и те се съмняват в това, което предлагаш, е много трудно. Непрекъснато бяхме в някакви скандали. Непрекъснато някой се доказваше, а от това полза няма. Аз смятам, че когато има проблеми, те трябва да се изговарят и да се търсят адекватни решения. Все пак ние сме тук, за да правим града по-добро място за живеене. Да се погрижим за инфраструктурата, децата, образованието, спорта, културата, за всичко, което дава имидж на града.

Предвид тежките проблеми, които наследявате, кои са управленските ви приоритети?

На първо място са ми децата и образованието, инфраструктурата и туризма. Това са нещата, които вървят заедно, туризма без добра инфраструктура не се получава. Искам човек още от табелата на Чепеларе да има усещането, че влиза в добро място. Туризмът не е само добрият хотел и добрият ресторант. Той е функция на много показатели. Чепеларе повечето туристи го посещават през зимата, но и през лятото идват немалко спортисти и туристи. Надморската височина ни дава предимство да работим с определена категория хора и естествено, ние им създаваме условия.

За каква категория става въпрос?

За спортистите. Те идват в Чепеларе заради въздуха и условията, които предлагаме. Националните отбори по баскетбол идват ежегодно, започнаха да идват и волейболисти. Подобрявайки спортните съоръжения, ще докараме категория спортисти до 18-19 години – възраст, в която се формират качествата. Надморска височина от 1100 метра е най-доброто условие за подготовка до тази възраст. Миналата година от 15 юли до 9 септември залата ни беше заета ежедневно. Чепеларе е предпочитано място за подготовка на баскетболисти и волейболисти. Да, Белмекен е друго ниво. Там е за висококвалифицирани спортисти, но средната височина е предпочитана за развиващите се.

Защо?

Организмът може да се натоварва повече и по-лесно да се възстановява. На 2000 метра тренировката е една, там трябва да отиде спортист, подготвен за такава надморска височина. А ние, на средната надморска височина, можем да обхванем по-голяма възрастова категория.

Предвид биографията Ви на спортист, вероятно ще имате и добра комуникация с ръководството на „Пампорово“ АД, което е вече обединено с чепеларската ски-зона Мечи чал?

Да, естествено. Първата среща, която проведох, беше с г-жа Цветелина Бориславова. Тя има изключителната амбиция да развие и Чепеларе като зимен курорт. Говорихме за бъдещите й проекти, за свързването на двата курорта. На нея можем да й бъдем само благодарни за това, което прави за региона, защото тя действително прави много. Свързвайки Пампорово с Чепеларе, отиваме вече на друго ниво като обслужване, предлагане, разнообразие на писти. Не е все едно да се качиш на Чепеларе и да отидеш към Смолян с лифтове. Ски пистите ще минат над 70-80 км, което е важно за туристите. Идвайки тук, да карат на Чала, след това могат да отидат на Пампорово, на Смолянските езера. Планината има доста голям потенциал за развитие.

За последните 3-4 месеца общината има две обявления за зимно поддържане на улиците в града и пътя до село Проглед, но процедурите са прекратени, защото няма нито една подадена оферта. Защо е така?

Това действително е сериозен проблем. След двете неуспешни процедури ще отидем на пряко договаряне. Разговарял съм с местни фирми, които работят в гората лятото. Те имат необходимата техника, ще си дооборудват тракторите за снегопочистване. Така ще можем да ползваме местния потенциал и като техника, и като хора. Във всеки квартал ще наемем човек с машина и като падне снега, да си почисти улиците по-бързо. А така и повече хора ще бъдат ангажирани. Вътрешната мрежа в града е 27 км. Да направим сравнение обаче. В Пампорово вътрешната мрежа е 7,7 км. Миналата година за снегопочистване там са похарчени 105 хиляди лева, а в Чепеларе за 27 км са заложени 142 000 лева за три години. Крайно несъразмерно! Обсъждали сме го с адвокатите да намерим възможно най-добрия законосъобразен вариант. Хората не ги интересува какви процедури провеждаме, за тях е важно улиците да се почистват. Ако обявим нова процедура, ще минат минимум два месеца. Не дай си, Боже, някой да обжалва и зимата ще свърши. По мое нареждане комисия от експерти направи проучване и изчисление за града. Реалната цена е около 105 000 лева на година за снегопочистване.

За останалите населени места каква е ситуацията?

Там си има избрани фирми с договори, които приключват следващата година. На Пампорово е фирма „Анисто“, в Павелско, Богутево, Зорница и Лилеково – „Ронирос“, за Хвойна, Малево и Орехово – „Данрос“. В Проглед проблемът е, че местната фирма отказва да се занимава. А за мен най-добре е местен човек да поеме тази дейност, защото може да реагира най-бързо. Ще търсим вариант, няма да оставим хората да бедстват.

Със сметосъбирането как ще процедирате?

Договорът с „Титан“ изтича догодина, а желанията и възможностите са две различни неща. Ще проучим дали може ние да си направим общинско предприятие, но едва ли ще е още в началото, защото трябват пари за съдове, техника и т.н. Смятам, че ще реагираме адекватно на ситуацията. Възможно е да обявим нова процедура и ще очакваме сериозна конкуренция, защото тя води до качествена услуга.