БСП прати агент в РИК- Смолян, а Комисията по досиетата по погрешка прати втори

Грешка в решение на Комисията по досиетата „прати“ благоевградски сътрудник на бившата Държавна сигурност в Районната избирателна комисия (РИК) – Смолян.

Става въпрос за Бойка Николова Юсева от Гоце Делчев, за която пише в решението, че е член на РИК – Смолян. Проверката за нея установява, че е била съдържател на явочна квартира с псевдоним „Струма“, вербувана през 1984 г. Справка в сайта на ЦИК сочи, че тя всъщност е член на РИК – Благоевград.

В Районната избирателна комисия на Смолян обаче си има агент. Представителят на БСП Иван Райков е бил вербуван през 1987 г. от о. р. Петър Стратев. Секретното му сътрудничество към ДС – Смолян е под псевдонима „Константин“.  Райков е бил оповестен от Комисията по досиетата като агент на бившата Държавна сигурност за първи път през 2012 г. като председател на Българската търговско-промишлена палата в Смолян, през 2016 г. – като бивш общински съветник, и сега – като член на РИК – Смолян.

Проверката на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА сочи, че сътрудници на тоталитарните служби в състава на ЦИК няма.

В районните избирателни комисии за предстоящите избори за ЕП са проверени 253 лица. 245 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона – за родените след 16 юли 1973 г.

За осем човека от съставите на РИК е установена принадлежност към бившите комунистически служби:

Божидар Славчев Манев -член на РИК в 16-ти район – Пловдив;

Бойка Николова Юсева – член на РИК в Първи район – Благоевград;

Валери Василев Балев – член на РИК в 25-ти район – София;

Владимир Добрев Иванов – зам-председател на РИК в 24-ти район – София;

Георги Александров Александров – член на РИК в 12-ти район – Монтана;

Иван Маринов Борисов – член на РИК в 18-ти район – Разград;

Иван Михайлов Райков – член на РИК в 22-ри район – Смолян;

Кина Атанасова Шереметова-Бошева – член на РИК във Втори район – Бургас.

Предстои и задължителна проверка на кандидатите за представители на България в Европейския парламент. Това обаче ще стане след като приключи регистрацията на листите.

Facebook Comments