Бурята изпочупи клони и на 300-годишния чинар в Смолян

Екоинспекцията и община Смолян провериха пострадало от бурния вятър вчера  вековно дърво.  На 13 октомври експерти от инспекцията и общината установиха, че 300-годишният чинар е с много пречупени клони с различен диаметър, като част от тях са вплетени в короната на дървото, съобщиха от РИОСВ.

За недопускане на инциденти, свързани с последващо пречупване и с цел поддържане и възстановяване на доброто здравословно състояние на чинара, на общината е дадено предписание за отстраняване на пречупените и окастряне, оформяне и обезопасяване на опасните  клони.

От началото на 2019 г. до момента това е вторият случай, при който вековният чинар – една от забележителностите на града, е повреден от лошите метеорологични условия.

През януари 2019 г.  заради обилен снеговалеж също бяха пречупени много клони. След предприетите тогава мерки в рамките на година след отстраняването на част от короната, се наблюдава успешното й възобновяване.

За запазване на вековното дърво е изготвен  план за  поддържащи и възобновителни дейности (почистване на мъртва дървесина, запечатване на кухини, хралупи и изрязани клони, замазване на загнилата кора с овощарска замазка и др.).

Чинарът е обявен за вековно дърво със Заповед №508 от 28.03.1968 г. на Министерство на горите и горската промишленост.

Междувременно, от общината съобщиха, че са помогнали да се разчистят отнесените покриви на трите къщи в Смолян. Сериозните щети бяха причинени от стихиен вятър вчера сутринта.  
Три къщи са най-сериозно пострадаха три къщи, две от които с изцяло отнесени покриви – на улиците „Водопад“, „Христо Христов“ и „Първи май“.
Ангажирани в разчистването са били военнослужещи от 101-ви Алпийски полк и от Затворническото общежитие. Описани са щетите, нанесени по домовете на тези семейства, нанесени от бурята.