На 11-та застава край Бръщен откриха паметник на убития граничар Дончо Ганев

На 11-та застава, близо до доспатското село Бръщен, отриха паметник на Дончо Котев Ганев – убит от т. нар. по онова време „диверсанти“. Инициативата за изграждането на монумента с формата на пирамида е на бивши служители на заставата, както и на гранични полицаи.

Дъщерята на загиналия граничар Мария Нейкова.

На паметната плоча е изписано „В памет на р-к Дончо Ганев, служил тук на 11 гранична застава. Загинал на 1 юли 1953 г. в бой с диверсионна група при защита на държавната граница.“

Паметта на Ганев бе почетена с едноминутно мълчание, съобщи Вестник на община Доспат. Откриването на събитието стана под звуците на националния химн. Изказвания направиха близки, познати и колеги на загиналия граничар. От ГПУ – Доспат, поздравление направи началникът Асен Кавлаков.

Бяха поднесени венци и букети от всички присъстващи.

Събитието почете секретарят на община Доспат инж. Веселин Калфов, който поднесе поздравителен адрес от кмета. Изказване направи и кметът на Црънча Недко Хаджиев, който се ангажира, че съвместно с читалището ще се грижат за чистотата на паметника. Кметът на Бръщен Кемал Бошнаков, представители от читалищата на селата Бръщен и Црънча също бяха сред дошлите.

Мария Нейкова – дъщеря на Дончо Ганев, с просълзени очи изказа специални благодарности към всеки, помогнал за построяването на паметника, както и към всички, които са „отделили време за да присъстват днес на събитието“.

Събитието съвпадна с рождената дата на Дончо Ганев и възнамеряваме то да стане традиция, заяви организаторът на събитието Боби Костов, бивш заместник-командир на заставата, старшина школник.

Ето как е разказана историята на двамата граничари, загинали през 1953 година в Уикипедия:

„На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебното куче Вихър изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността „Ливадите“, край с. Бръщен. Около 21:30 ч. чуват изстрели откъм района на Римския мост на Доспат дере. Вергил Ваклинов и Вихър, следвани от Трайко Стаменов, се отправят към района на престрелката.

Минути преди това въоръжена група от четирима диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция, след като е изпълнила задачата си в България, се е натъкнала на наряд от съседната гранична застава в състав ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В завързалата се помежду им престрелка е убит Дончо Ганев, тежко ранени са Александър Александров и единият от нарушителите.

Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите, преследва ги по посока на държавната граница, като успява да залови жив един от тях. В местността Чуката (сега Ваклинова чука), намираща се на 700 m югоизточно от с. Бръщен, той е тежко ранен при престрелка с другите трима нарушители. Един нарушител е убит от служебното куче Вихър, което също загива в схватката с него. Останалите двама от групата успяват да преминат на гръцка територия.

Паметната плоча на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър.

След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от София санитарен самолет, който да го транспортира до болница. Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета.

Паметници и паметни плочи на Вергил Ваклинов има още и до Римския мост на Доспат дере, в родното му село Планиница (Пернишко), в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, в двора на бившия граничен отряд в гр. Гоце Делчев, в двора на ГПУ в Доспат (бившата комендатура), както и в заставата, в която е служил и която по-късно е била наименувана „Вергил Ваклинов“.

Снимки: Вестник на община Доспат