Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Бус се обърна на Рожен, пешеходец предизвика верижна катастрофа в центъра на Смолян

Бус с кроасани се обърна на пътя през Рожен около 11 часа днес. По-рано внезапно пресичащ пешеходец причини верижна катастрофа с четири коли на новия център в Смолян.

Товарен бус на фирма от Плевен се обърна и затвори за кратко време пътя през прохода Рожен. Водачът карал кроасани към Смолян. При преобръщането е затворил двете платна. Снимка от катастрофата бе публикувана от Александър Асенов във фейсбук-групата „I see you КАТ Смолян“.

От полицията съобщиха, че няма жертви и пострадали. Шофьорът е пътувал сам и е невредим. Щетите са само материални. Полицията е на място и е обезопасила движението. За кратко от двата изхода за Рожен движението било спряно и пренасочвано. Гражданска защита пътува към мястото на инцидента, за да изтегли катастрофиралия бус и да отвори напълно движението.

„По първоначални данни причината е несъобразена скорост“, каза комисар Сийка Забилева, говорител на ОД на МВР – Смолян.

По-рано тази сутрин внезапно пресичане на пешеходец стана причина за верижна катастрофа на кръстовището близо до театъра и областната болница.

Верижната катастрофа на новия център в Смолян. Снимка: smolyaninfo.com

„Специално внимание трябва да се обърне на пешеходците да не рискуват живота и здравето си с внезапни решения за пресичане. Причината за верижната катастрофа е неспазване на дистанция и несъобразена скорост, но твърде често пешеходците внезапно тръгват да пресичат, независимо дали има или няма пешеходна пътека и това поставя водачите в невъзможност да предприемат действия по спирането“, коментира Забилева.

По думите й катастрофите на пешеходни пътеки зачестяват напоследък. Отговорността на водача е да намали скоростта, за да може да спре пред пешеходна пътека, но даже и с 20 км в час да се движи, ако спре внезапно другият след него рискува да се удари в спрелия. „Доста рисковано поведение, при това през зимата и граничи с безотговорност“, коментира комисар Забилева.

Facebook Comments