Всички

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит в Хвойна

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит тази събота (15 юни) в чепеларското село Хвойна, съобщиха от местната администрация.

Отец Ароски е знакова личност за региона. Над 50 години в служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево.

За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец с възрожденски дух. За моливите му още приживе се е смятало, че имат силата да лекуват, затова е почитан и от християните, и от мюсюлманите.

Отец Аролски е роден през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите.

Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник, преди да приключи земният му път.

Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.

Литургията ще бъде отслужена от 9:30 в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски.

Официалното откриване на паметника ще бъде в 11 часа.

Паметна плоча с името на отеца вече има и в Златоград по инициатива на жители на града и църковното настоятелство при храм „Св. Георги“.

Отец Атанас Аролски почина през 2015 г. на 95 годишна възраст. Той е погребан в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.

error: Защитено Съдържание!