Чакат около 300 000 на Роженския събор през юли

От 19 до 21 юли българи от цялата страна и чужбина ще се срещнат на Роженските поляни. Организаторите очакват около 300 000 души да се качат на ливадите през трите дни.

„Когато през 2015 г. го организирахме за първи път след деветгодишно прекъсване, а после и през 2016 г., видяхме, че хората имат нужда от този събор. Той се превърна в най-мащабното събитие за цялата страна. Отчели сме грешки и недостатъци от предишните два събора. Опитваме се да избегнем старите проблеми, надявам се да не допуснем нови“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

В трите дни на четири сцени ще се проведе национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилна музейна експозиция ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали с основен акцент родопската каба гайда.

Посетителите ще видят изложение на различни порони овце, кози, кучета, говеда, биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

Ще бъдат представени различни традиционни занаяти, местни обичаи, ястия и печива. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с огромен трибагреник, а през трите дни точно в 12 часа ще се извива огромно хоро.

За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия. За най-малките е предвидена забавна детска творителница, както и истински уроци по родолюбие.

За по-добрата организация тази година ще бъде разширен палатковият лагер и паркинг зоните. Разработена е специална транспортна схема с алтернативни маршрути през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен.

„Както винаги общината поема ангажимента за фолклорната част. Предвидена е специална родопска вечер“, съобщи днес кметът на Смолян Николай Мелемов. От бюджета на общината за Роженския събор са предвидени 80 000 лева.

„Чепеларе проявиха интерес да се включат в организацията на събора. Очакваме също общините Девин и Баните да участват. Няма да откажем помощ на другите общини. Идеята е да представим целите Родопи. Много е важно да имаме добро сътрудничество, за да сведем проблемите до минимум“, отбеляза той.

Кметът подчерта, че ще поканят всички държавни институции, включително и президента.

Съорганизатор на събора е сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ с ръководител Симеон Караколев. От 2015 г. организацията е наемател на ливадите на Рожен.

„Вярвам, че съборът ще бъде много успешен. С г-н Мелемов вече имаме създадена рутина в действията и организацията. Ще акцентираме отново на знамето. Амбицията ни е да направим нещо, което да стои там с години, да е нещо внушително“, каза Караколев.

Той подчерта, че ще са безплатни входът, паркингите, свободно всеки може да внася храна и алкохол. Планирано е да се създаде приложение специално за схемата и събитията на Роженския събор, което всеки може да инсталира на телефона си за улеснение. Така ще може да види например къде има свободни паркоместа. В уебсайта на събора ще се предлага виртуална разходка из събора.

Пет продукта ще бъдат с фиксирани максимални цени – кюфтета, кебапчета, хляб, вода и бира.

Facebook Comments