Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Чепеларци протестират в петък, искат си прокуратурата

Чепеларци затварят пътя Пловдив – Смолян в знак на протест срещу решението на Висшия съдебен съвет за закриване на районната прокуратура в града.

Митингът ще се проведе в петък на главния път, преди входа към гимназията по селско, горско стопанство и туризъм от 11 до 13 часа, съобщи Ели Костадинова  от Инициативния комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на местните граждани.

„Гражданите на община Чепеларе с изненада и безпокойство научиха, че Районната прокуратура в родопския град ще бъде закрита. Всъщност тази новина стана достояние на хората от общината чрез медиите, които съобщиха, че на министъра на правосъдието е изпратено за съгласуване решение на Прокурорската колегия на ВСС, по протокол 20/11.07.2008, с което се предвижда закриване на Районна прокуратура в град Чепеларе и разкриване на нейно място на териториално отделение към Районна прокуратура-Смолян“, се сочи в съобщението.

Жителите на общината считат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други.

Но най-притеснително според тях е, че то не е обсъдено и съгласувано с местните жители, които пряко засяга.

„Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района, а освен това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България“, казват от инициативния комитет.

Те припомнят, че на 25 юли се проведе събрание на жителите от района, на което бе решено заедно с органите на местната власт да предприемат всички възможни действия, включително и ефективни протести, за да се защитят запазването на Районна прокуратура-Чепеларе.

За изпълнение на тези решения и координиране на действията бе създаден „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“, сочи още Ели Костадинова.

Facebook Comments