Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЧСИ продаде сграда на община Смолян за половин милион

Частен съдебен изпълнител днес е продал сграда заради дълг на община Смолян за половин милион лева. Става въпрос за част от Младежкия дом, в която се помещава под наем Обединена българска банка (ОББ) на новия център.

На 17-ти май се е състояла публичната продан на две емблематични за Смолян сгради – Журналиста и Младежкия дом.

Сградата на клуб „Журналист“, където в миналото се е помещавал Градският съвет, е разделена на два обекта. Единият е за 238 320 лв., а другият – за 478 864 лв. За сградата на стария център оферта не е била подадена.

За частта от Младежкия дом е постъпило предложение за 503 000 лева.

„Купувач е кърджалийската фирма „Е и М“ ООД на двама братя“, съобщи зам.-кметът на Смолян по финансовите въпроси Венера Аръчкова.

Продажбите от ЧСИ се извършват заради дълг на общината към консорциум „Светлина“, състоящ се от фирмите „Скаб“ и „Елмаз“. Договорът помежду им е за ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на Община Смолян. Сключен е за 2,4 млн. лева в началото на 2008 г. за срок от 5 години при предходното управление.

От общината обясниха, че всеки месец са се плащали грешни 12 600 лв. абонаментна такса за поддръжка, което прави излишен разход общо на 756 000 лв. за петте години на договора. Отделно се е плащало за ремонтно-възстановителни работи.

Поради всички нередности в изпълнението, които сегашното управление намира, решава да прекрати договора. И започват съдебни битки с консорциума.

Общината се счита за категорично ощетена от този договор. Съдът обаче присъжда на двете фирми всички претендирани суми.

Първото загубено от общината дело е за 267 хил. лв., но заедно с лихви, такси, адвокат и ЧСИ, сумата набъбва за 445 хил. лв. ЧСИ първо продаде 3 автомобила на общината, апетитен имот зад хотел „Смолян“. Тогава също прибра данъци и такси от длъжници на общината.

Младежкият дом и „Журналиста“ се продават сега заради второто загубено от общината дело. Тя е осъдена да плати 844 500 лева. Делото е още висящо, но за сметка на това са й запорирани имоти и постъпления за почти 1,4 млн. лв.

От общината казват, че не е трябвало да се стига до публична продан на Младежкия дом, нито до запори върху сметките на повече от 30 големи данъкоплатци на общината, защото за удовлетворяване на вземането е била достатъчна сградата на стария градски съвет.

„ЧСИ го продаде, въпреки изпратеното от нас писмено известие, че имаме договор за наем с ОББ, който изтича до края на годината. Съгласно изискването на законодателството съдебният изпълнител не може да продава и възбранява имущество на по-висока стойност от иска. Това е т. нар. „съразмерност в принудителното изпълнение“. Сградата на „Журналиста“ е достатъчна за осигуряване на вземането. Въпреки всичко, ЧСИ Здравка Тонева в обявлението си включи и ОББ, а има събрани данъци и такси за над 50 000 лева при нея, за които не ни е уведомила по надлежния ред“, коментира зам.-кметът Аръчкова.

Все още са запорирани очакваните 500 000 лв. приходи от данъци и такси в общината. Трите обекта за публична продан, единият от които вече реализиран, са за общо 1 300 000 лева.

„Писахме на ЧСИ на база на промените от 2017 г. за съразмерност на иска спрямо възбраната да вдигне запора на сметките на нашите контрагенти, но тя не ги е вдигнала. Паралелно с това е включила и сградата на ОББ като обособен обект от Младежкия дом. А от там месечният наем, който постъпваше в общината, е 7000 лева“, поясни зам.-кметът.

Друг необясним факт за ръководството на общината е, че върху дължимото плащане съдът им е начислил ДДС и лихва върху него. Начисленият данък според Аръчкова обаче няма да постъпи в НАП, защото едната фирма е в несъстоятелност, а другата е без активи. И така се прави чист подарък на този консорциум, допълни тя.

Facebook Comments