„Чуйте Девин“ кани ценители на музикалното изкуство… и не само

На първия по рода си фестивал „Чуйте Девин“ ще се надсвирват майстори на гайди и кавали от цяла България.

В петък и събота Девин отваря гостоприемно врати за артисти и ценители на музикалното изкуство, но не само на него.

Фестивалът ще даде възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството – музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.

В шоуто ще се включат Гайдарски състав „Девин“ с ръководител Емил Чолаков, „101 каба гайди“ от Смолян, Гайдарски състав „Дельо хайдутин“ с ръководител Тодор Кайков.

Елица ще извиси глас с изпълнение на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“. С нея на сцената ще бъдат и братята Мартин и Кристиян Пищолски.

„Майсторите на танца“ ще разтърсят земята, а Маг Икар ще представи коронния си номер – ще свали главата от раменете си.

Организатори на фестивала са Сдружение „Добрините“, продуцентска къща „Ени филм“ и фирма „Ени тур“. Той се провежда под патронажа на кмета на община Девин Красимир Даскалов.

Участие ще вземат както професионални музиканти, така и любители. Специално място в програмата е отредено на музиканти, които използват по нетрадиционен начин гайдата и кавала за модерна музика.

Родопските гайдари ще се надсвирват с музиканти от Ирландия, Македония, Португалия, както и с инструменталисти от цяла България.

Организаторите са обявили конкурс за най-атрактивно изпълнение на гайда и кавал. В рамките на фестивала ще се проведе и конкурс „Гладна мечка хоро не играе“, като с награди ще се отличат най-майсторски приготвените блюда или печива, най-лютата ракия и най-омайното вино.

Девин има прекрасен гайдарски състав към читалище „Родопска просвета“ с ръководител Емил Чолаков, който достигна до финала на националната селекция „Живи човешки съкровища“.

В градския музей пък пазят гайдата на Михаил Киряков, който през 1917 г. спасил от разстрел осъдени на смърт войници, сред които бил и той. Вместо последна дума гайдарят изсвирил песента „Мила ми е, мамо, драчка ми е Сивковскана чоста гора“, с която трогнал военните съдии.

Facebook Comments