Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Лифт „Канопи“ като в Коста Рика ще правят в Забърдо

Ще правим въжен лифт „Канопи“  до пещерата „Тьовната дупка“ по подобие на такъв лифт в Коста Рика, съобщи кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков.

„Направих десетки атракции в селото и наоколо, но винаги съм се чудел как туристите да видят тази пещера, защото тя е живата история. С канопи ще могат да стигат до там и да видят чудни гледки докато летят по въжетата“, каза Черпоков. Зад проекта вече застанал бизнесменът Николай Иванов, чиито са СПА-хотел „Персенк“ и аквапаркът в Девин.

Идеята дошла от еквадореца Родриго Ореляна, чиято половинка е от Забърдо. Чужденецът има плантация за рози в Еквадор, но ръководи бизнеса си от София.

Той предложил да направят уникалния въжен лифт за авантюристи  край Забърдо, заради възможността да се спускат от скалите, които заобикалят отвсякъде селото и така да имат невероятно приключение.

Чепеларското село е заобиколено от баири с десетки пещери. Наблизо е природният феномен „Чудните мостове“, крепостта „Заград“, античният римски път, пещерите „Челевещница“, „Сливова“ и „Тьовната дупка“, природният феномен „Глухите камъни и др. До пещерите, които са примери за историята на Родопите, се стига много трудно.

Проектът е първото „канопи“ да се прокара до Тьовната дупка.

Пещерата е на надморска височина от 1250 метра и е паметник на културата с национално значение. Дължината й е 205 метра с денивелация от 10 метра. По предание жителите на село Забърдо в тази пещера измрели много хора, непожелали да приемат Исляма по време Османското владичество. В пещерата се е скрило част от населението на село Забърдо. Турците обаче ги открили и запалили влажна слама на входа. Димът изпълнил цялата пещера и хората вътре били задушени, разказва легендата.

Пещерата се намира по склоновете на вр. Заградска чука, на около 2 км източно преди Забърдо. Тя е проучена през 1969 г. по време на две последователни експедиции на спелеоклуб “Студенец” в Чепеларе под ръководството на Димитър Райчев. Установено е, че е била използвана като временно жилище. Открити са керамични фрагменти от Средновековието (XIII–XIV век). Намерени са множество човешки кости, които потвърждават трагичната история, случила се с жителите на Забърдо.

Едно от най-предлаганите забавления за туристите в Коста Рика е Канопи тур – спускане по въжена линия в джунглата. Това е туризъм в екстремални условия. Веднъж спуснал се по въжената линия връщане назад няма. Пътешествието продължава около час и половина. По пътя спират на няколко дървени платформи, но и там човек не може да се откаже.

Facebook Comments