Д-р Даниела Дариткова: Добра и всеотдайна е работата на всички ангажирани с коронавируса в Смолянско

Д-р Даниела Дариткова е завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен институт с пълно отличие . От 2009 г. е депутат от Смолянския избирателен район. Член е на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Председател е на парламентарната комисия по здравеопазване и на парламентарната група на ГЕРБ. Потърсихме я за коментар по темата, която вълнува цяла Европа и света – коронавируса.

Д-р Дариткова, с новия закон за извънредното положение какви права загубихме като граждани?

Смятам, че гражданите само са спечелили от мерките, предвидени в него, защото те са в две посоки. От една страна да се гарантира всички стъпки на правителството за спазване на социална изолация респ. карантина, която единствена на този етап е доказала своята ефективност за плавно нарастване на случаите на заразени. Целта е да не се увеличат рязко тежко болните пациенти, за да може здравната система да окаже адекватна помощ на нуждаещите се. Противоепидемичните мерки, които се реализират вече в страната, са регламентирани в този закон. Дава се възможност да се изпълняват рецепти на хронично болни в аптеките, без да минават през общопрактикуващия лекар, ако няма нужда от смяна на терапията.

Удължиха се няколко важни срокове?

Да, на действие на протоколите, на ТЕЛК-овите решения, които за с постоянно установен процент нетрудоспособност, на документите за самоличност и др. Гарантира се нов режим на лечебните заведения, защото сме дали правна възможност министърът на здравеопазването да определя различни мерки на лечебните заведения, които могат да ги направят по-гъвкави и свободни. В сферата на социалните услуги също се удължават сроковете за определен вид помощ и се коригират изискванията, които са в несъответствие със социалната изолация. Със следващия комплект мерки се удължат различни процесуални срокове и се прекратява налагането на запори в извънредно положение, включително и на лечебни заведения. Предвидено е и армията да подпомага осъществяването на мерките за противоепидемичен контрол.

Не ощетихте ли по този начин и не отнехте ли правомощия на президента?

По никакъв начин, защото това е в случай само когато се налага да бъдат подпомогнати органите на реда, за да се контролира изпълнението на карантината. Това е ангажимент, който армията е изпълнявала и в други случаи на бедствия. Тук обаче те може да изпълняват специфичните функции, свързани с упражняването на националните противоепидемични мерки. Предвидено е подпомагане на бизнеса – да получават 60% от осигурителния доход на работещите във фирмите и по този начин да се запазят и работните места. Предизвикателство беше да се разпишат и ред други важни мерки, защото за първи път се пише закон за извънредното положение. Между другото Ирландия има подобен закон, който е със структура почти като нашата.

Като лекар как оценявате мерките, взети от националния ни щаб?

Като процент заболели, като усложнени случаи и летален изход сме сред отличниците на света. Далеч по-богати държави, с по-стабилни здравни системи се оказаха в положение да не могат да се справят, защото забавиха първоначалните противоепидемични мерки. Положението беше недостатъчно сериозно оценено, въпреки уроците от Китай, защото видяхме там кога започнаха да се справят с инфекцията – когато наложиха тотална карантина.

За Великобритания какво е мнението ви, тъй като те обявиха в началото, че ще разчитат на т.нар. „стаден имунитет“, после се отказаха?

Смятам, че там бяха малко непоследователни, разнопосочни и загубиха ценно време. Опасявам се, че това ще им създаде сериозен проблем на един етап. Идеята на ограничителните мерки е да не се натовари здравната система за кратък период от време с тежко болни пациенти, за да може адекватно да се помага на хората. Никоя здравна система, какъвто и капацитет да има, не може да се справи с такова предизвикателство. Страшните данни от Италия, а вече и от Испания, за съжаление, са урок за всички.

В Италия само закъснението ли е ключов фактор, а починалите там станаха двойно на Китай? 

Анализите са в различни аспекти, изтъкнаха се и други причини за това, че там леталните изходи са много повече. Италия е втора в света по застаряване на населението. Имат и други особености на народопсихологията. Съжителството на младите и по-възрастните също се оказа от някакво значение. В България препоръчахме строга изолация на хората в рискова възраст, защото се оказва, че младите се справят успешно с вируса. За съжаление това заболяване е твърде проблемно за хора със съпътстващи заболявания.

Една от страните отличници е Чехия – с над 1200 заразени, а преди 2 дни почина първият болен при тях. На какво се дължи според вас?

В Германия също се  справят добре. На този етап броят на заболелите е висок, но смъртността е ниска. Това е добър показател. Признавам си, че нямам време да изучавам съотношението на числата в други държави. Израел, доколкото знам, също има само един починал при сходна на Чехия заболеваемост.

Една от мерките ни е еднаква с Чехия – сутрешният прозорец за възрастни, само тази ли е? 

Щабът има възможност да наблюдава всички добри примери в Европа. Те са в постоянна комуникация с другите. Знаете, че се проведоха и няколко виртуални съвета на различни европейски и извън европейски министри, защото Израел се включи с предложения, коментари и опит за справяне със ситуацията. Много е важен международният обмен на данни, защото се учим в движение.

В парламента как ще процедирате оттук-насетне, ще продължите ли работа?

Обсъждахме различни варианти, които да гарантират изпълнението на противоепидемичните мерки. Не може да осигурим за съжаление отстояние 2 метра между депутатите в зала, която поема 240 души на 50 см разстояние един от друг. Конституцията и правилникът за работа на Народното събрание не допускат друг начин за започване на заседание, освен чрез установяване на кворум в залата, в случая с електронизираната система. Въведохме организация, която предполага работа в два дни, за да може народните представители от всички региони да се събират за по-кратко време. В коридорите не може да се избегне струпване, защото сградата е така строена. Може да се ползват лични предпазни средства. Разбира се, не са нужни чак тежките костюми, предназначени за отделения със заразени от коронавирус, каквито имаше представени (смее се). Прие се, че ще се работи преимуществено по законите, които касаят извънредното положение.

Лекарите в парламента имате ли общо мнение за начина на работа и има ли риск при вас да възникне епидемия?

Категорично е рисково толкова хора да са на едно място, макар и спазвайки част от противоепидемичните мерки. Още по-голям е рискът, ако един от нас се окаже с положителна проба. Тогава карантината ще е задължителна за цялото събрание и съвсем няма да е възможно да работим. Според мен е важно да си запазим опцията да работим при необходимост само за наистина важни закони. За съжаление Народното събрание не подхожда и към такава важна тема като противоепидемичните мерки без политизиране. Не подхожда и с чисто експертно професионално отношение.

В началото, когато обсъждахте въвеждането на извънредно положение, бяхте единни, значи може!?

Доброто впечатление, което създадохме, беше много за кратко. Ние положихме голямо усилие при налагането на извънредното положение. Проведе се един доста напрегнат председателски съвет. Народното събрание започна работа с два часа закъснение, за да се постигне максимално съгласие с опозицията, с най-голямата опозиционна партия, чиито бяха съмненията и многото въпроси. Приехме техните предложения – да има краен срок за извънредното положение и да се запишат изрично правата на гражданите по Конституция, които са неотменими даже при извънредно положение. Оттук-нататък за съжаление политизирането отново се развихри с пълна сила.

Могат ли да се вадят дивиденти в такива тежки периоди за нацията?

Аз лично не вярвам, защото твърдото опозиционно поведение, без конструктивизъм и разбиране на реалната ситуация, не би следвало да доведе до някакъв позитив.

Не можете ли да сте единни, когато всички сме толкова уплашени, бяхте ни станали симпатични в онзи ден?

Само така според мен би се вдигнал рейтингът на Народното събрание, защото в такъв момент, в който хората наистина са притеснени от разрастването на епидемията, несигурността в бъдещето и всички промени, които ще настъпят, ние трябва да излъчваме повече стабилност, повече съгласие помежду ни и мисъл за хората, а не за собственото си политическо оцеляване. Подобни изявления и поведение демонстрирахме при разглеждането на ветото – нещо, което не вярвам да помогне на рейтинга на Народното събрание, а нас ни оценяват като едно цяло.

При следната ситуация в Смолян – един с положителна проба, дошъл си от Англия, контактувал с много хора, зарази само един. Друг се прибра при жена си в Гьоврен от Пампорово и даде положителна проба. Също беше контактувал с доста хора и всички са с отрицателни проби. Защо според вас няма заразени въпреки многобройните им контакти, какво ги е предпазило?

Коронавирусът носи същата характеристика на останалите виурси – някои хора имат устойчив имунитет и не се заразяват. Друго обяснение не мога да намеря. Не може да допуснем, че са оздравели, защото времето е много кратко. По-скоро не са се заразили. Не всеки, който се срещне с вируса, ще развие заболяване. Както имаме хора, които са положителни проби, а нямат никакви симптоми, така имаме и хора, срещнали се с вируса, но го елиминират веднага, благодарение на добрата си имунна система. Важно е да отбележим добрата и всеотдайна работа на всички ангажирани с противоепидемичните и лечебни мерки в Смолянска област.