Д-р Даниела Дариткова: Смятам, че всички, които ме познават, ще устоят на фалшивите новини

Д-р Дариткова, казахте, че приемате поста председател на ПГ на ГЕРБ като отговорност и предизвикателство. Какви ще са сега новите Ви задължения?

Те са регламентирани в правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който трябва още по-внимателно да изуча. Свързани са освен с административното управление на парламентарната група от гледна точка на присъствие, отсъствие, ангажименти на народни представители в различни форуми, така също и с добро познаване на целия законодателен процес, координиране на взаимоотношенията с различните политически групи в парламента. По волята на българския избирател така са подредени партиите, че управляващата коалиция има мнозинство от 122-ма депутати. В този смисъл една от големите заслуги на г-н Цветанов беше стабилността в настоящото Народно събрание, защото поддържането на стабилно парламентарно мнозинство гарантира успешно управление. Поведението на най-голямата опозиционна партия е изключително нестабилно и непоследователно. Те няколко пъти повтарят един и същ подход като очакват различен резултат. Тоест, поддържането на кворума в Народното събрание ще е едно от най-големите предизвикателства.

А Вие как ще подхождате, при положение, че осигуряването на мнозинство е ангажимент на управляващите?

Така е, но аз ще използвам възможността за диалог с всички отговорни парламентарно представени политически партии. Надявам се да разчитаме дори на опозиционни партии като ДПС и „Воля“. Ние с коалиционните ни партньори ще бъдем максимално мобилизирани.

Какви лични качества са нужни за работа с коалиционните партньори на едно ниво и с опозицията – на друго, за да се постигнат възможно най-добри резултати?

С партньорите ни от „Обединени патриоти“ имаме договор за коалиционно управление. Така, че при тях би следвало да хабя по-малко енергия за убеждение. Докато с другите партии ще търсим националните приоритети, а те могат да бъдат намерени във всеки законопроект. Аз считам, че по отношение на законодателната дейност ще трябва да се води сериозен диалог с всички политически сили. Личностните качества на всеки от нас са само основата, а отговорните политици трябва да поставят на първо място приоритетите на държавата.

Как бихте реагирали, ако Ви се постави ултиматум от типа „Ние ще ви подкрепим за това, ако вие ни подкрепите за нещо друго“?

Едва ли пазарлъци на такова ниско ниво може да има в парламента. Аз смятам, че може да бъдат подкрепени предложения в интерес на българските граждани, независимо кой е авторът им.

Всеки управляващ има нужда от коректив. Проблем ли е, че БСП – най-многочислената опозиция, не е в залата?

Категорично. Опозицията трябва да представлява своите избиратели в Народното събрание, да отстоява принципите на своята политическа програма и да показва различията си с управляващите. Те затова са получили вота им. Едва ли отивайки до урната който и да е човек е гласувал с мисълта, че не би желал да е в парламента този, чието име отбелязва. Коректив трябва да има, защото може да се приемат решения без достатъчно аргументи“за“ и „против“. Такова решение може да е неустойчиво. Ние смятаме, че по-добре да имаме силна опозиция в Народното събрание, където е мястото за парламентарния дебат, отколкото опозиция в нелегалност. Така те лишават своите избиратели от представителност и техният глас не може да бъде чут в парламента.

Нерядко ГЕРБ е упреквана, че взема решения по метода проба-грешка, като реши нещо, а после се отхвърля или променя, визирам пресния случай с дълговете на мюфтийството: първо за опрощаване, а после – за разсрочване. Защо се получава така?

Аз бих определила това поведение на ГЕРБ като умение да се вслушваме в общественото мнение, не като метод проба-грешка. Ние имаме голяма чувствителност към мнението на хората. Не само нашият лидер, а и самите ние сме готови да ревизираме свое решение, защото то трябва да отговори в максимална степен на обществените очаквания. Това говори, че управляваме законодателния процес прозрачно, че сме открити и не сме си самодостатъчни.

Как ще коментирате скандалното изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че България е била притискана от Турция да прокара през парламента решението да се опростят дълговете на мюфтийството?

Няма никакво влияние върху парламента от турска страна. Смятам, че това е абсурдно  неприемлив коментар и забъркване на България в предизборната кампания на Турция. Така или иначе изборните кампании идват и си отиват, политиците – също, но добросъседството трябва да е постоянен приоритет в поведението на нашите две страни.

На този етап смятате ли, че ГЕРБ се е отърсила от „апартаментната“ криза с подадените оставки?

Смятам, че след бързите решения и последователното поведение на ПП ГЕРБ да носи морална отговорност с подаване на оставки помогна ние да излезем от тази криза по-монолитни и сплотени.

Вашето имотно състояние какво е?

Лично аз притежавам един медицински кабинет в поликлиниката на Смолян. Живея в къщата на съпруга си.

Обявихте, че ще запазите джипи практиката си. Колко наброява пациентската Ви листа и как ще съумеете да се справяте занапред?

В момента пациентската ми листа е около 3400 човека. Изключително много разчитам на колегите, с които работя – д-р Семерджиева, д-р Василева, д-р Хаджийска и медицинската сестра Зорка Гергьовска, защото през всичките години без тях нямаше да мога да се справя. Това бяха и основните въпроси на моите пациенти след избирането ми за председател на парламентарната група. Включително и децата се вълнуваха кой ще ги преглежда оттук-нататък. Успокоявах всички, че времето, в което ще съм в Смолян, надявам се то да е в същия диапазон – от петък до вторник, ще съм на тяхно разположение.

Все още ли в дамската си чанта носите медицински принадлежности, и ако е така, какви?

Слушалка – стетоскоп.

Журналисти сме Ви виждали да преглеждате дете, облечена в родопска носия, на празника на Златоград в офиса на ГЕРБ. Кои са най-необичайните места, на които сте преглеждали?

Моите пациенти са изключително благодатни, защото обикновено са малки и нямам затруднение да ги прегледам където и да било. Преглеждала съм в автомобила, в Народното събрание, на околовръстния път на Пловдив, по събори. Всяко мое политическо посещение в региона завършва с прегледи. И след предизборни срещи съм имала опашка от пациенти.

На първото голямо политическо събитие през 2009 г. в Смолян, като кандидат-депутат обявихте пред целия град, че няма изоставите пациентите си и няма да смените телефона си. Съжалявали ли сте, че дадохте това обещание?

Любимата ми професия е лекарската. В политиката съм, за да мога да бъда максимално полезна на хората със знанията и уменията си, но винаги съм гледала на това като на временно занимание. Все пак в политиката не може да си задълго, а професията ми е за цял живот.

Не се ли притеснявате, че ще пострада авторитета Ви, включително и чрез фалшиви новини, качвайки се на по-високо стъпало и как изобщо успяхте да се съхраните през тези 10 години в голямата политика?

Аз не съм променила себе си и начина си на живот генерално през тези години. Не съм променила нито приятелите си, нито отношението си към хората. И смятам, че всички, които ме познават, могат да отсеят семето от плявата. Надявам се да устоят и на фалшивите новини, които за съжаление имат за цел да омаскари всеки политик, представяйки политиката като занимание изключително недостойно.

Facebook Comments