Мълния повреди осветлението на „Момчиловата крепост“  

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на уникалната историческа забележителност. Кметът на смолянското село Подвис Радослав Чаушев се е заел с възстановяването на повредата с помощта на община Смолян.

Инцидентът с апаратурата е станал преди дни, когато се разразила силна буря. Най-засегнато било художественото осветление. През нощта различни цветове – жълто, оранжево, бяло, зелено, осветяват крепостта и мястото е много красиво.

Чаушев каза, че благодарение на община Смолян 90% от повредите са отстранени.

Апаратурата за художественото осветление  е осигурена по европейски проект. На туристически групи, които посещават крепостта в тъмната част на денонощието им предлага 30-минутен мултимедиен спектакъл за Момчил юнак. За екран на прожекцията се използва естествен скален откос в подножието на върха. За зрителите има пейки с капацитет за 50 места. Тя е съчетана със специални димни и светлинни ефекти.

През 2007 г. община Смолян изпълни проект по програма ФАР „Момчилова крепост – мит и реалност“, последван от втори – по ОПРР през 2012 г. „Момчилова крепост – митовете оживяват“. В резултат от проведените проучвания и разкопки бяха разкрити стените на крепостта. Локализирано бе и тракийско скално светилище. 

През последните години историческата забележителност, която се намира на 20 км източно от Смолян, добива все по-голяма популярност.  Посещава се от български и чуждестранни туристи.

Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал през 527 – 565 г). След сравнително кратко съществуване крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI в. През 1343 г. е предадена във владение на родопския властелин Момчил от византийския император Йоан Кантакузин, спомената е под името „Повис” в неговата „История”. Действащо укрепително съоръжение е до османското нашествие в края на XIV в., когато отново е опожарена и не е възстановявана докато местната администрация не се заема с това да разкрие потенциала на този обект.

През тази година проектът ще бъде надграден, за да се добавят още светлини. Очаква се крепостта да добие уникална видимост от всички страни и да няма да има аналог в страната, обясни кметът на Подвис.

Facebook Comments