Д-р Кубатева:  Болниците са от най-рисковите места, където може да се предава заболяването

Болничните лечебни заведения са от най-рисковите места, където може да се предава заболяването, защото една от характеристиките на Ковид-19 е дългият период или големият процент хора, които могат да носят безсимптомно заразата и да я разпространяват. Тоест, там, където има много хора и не се спазва принципът за защита, разпространението е много е вероятно. Това заяви пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева.

Тя уточни, че са взети проби досега на 239 души. От от тях 53 са направени от РЗИ, другите 174 са на МБАЛ – Смолян, 5 са на МБАЛ – Мадан, 6 на МБАЛ – Девин, и 3 на МБАЛ – Златоград.

По думите й през последните дни случаите на заразени с коронавирус са значително повече, което е нормално.

„И виждате, че една част са от завръщащи се от чужбина. Тоест, те нямат връзка с разпространението на местна територия, но така или иначе доказват, че инфекцията се внася все още“, добави тя.

Какво точно се случи в кардиологичното отделение!?

„В края на месец март една от санитарките се разболява и два дни е на домашно лечение. И понеже се влошава състоянието й, е приета в инфекциозно отделение. Взета й е проба и се оказва положителна. До проявата на симптомите тя е ходила на работа и след направените контакти се оказват положителни още трима души. Двама от тях са пациенти, лежали там, и още една санитарка, която установихме след като започна масовото изследване на контактни. Тази санитарка в момента е под карантина за 28 дни. Тя ще бъде наблюдавана от личния си лекар. До вчера тя нямаше никакви оплаквания и вчера, когато разбра, че резултатът й е положителен, каза, че я боли гърло. Другият пациент е на лечение все още в инфекциозно отделение. Вторият положителен пациент беше жената, която почина в ОАИЛ“, обясни д-р Кубатева.

В момента общо 288 души са под карантина, в това число завърнали се от чужбина и контактни на позитивни. Общо 35 от карантинираните са контактни. Очакват се резултати от 6-ма пациенти, контактни на санитарката в кардиологично отделение. Ако са отрицателни, те ще бъдат изписани.

От началото на извънредното положение над 500 човека в областта са били под карантина.

Facebook Comments