Д-р Кубатева: Хората неглижират носенето на маска

Два основни проблема констатират от Регионалната здравна инспекция в Смолян – високата смъртност на пациенти с коронавирус в областта и неносене на маски дори в търговските обекти.

За последната седмица са установени 19 нови случая на заразени с коронавирус от Смолянска област, с което общият брой заразени от началото на извънредното положение става 659.

Излекуваните са 573, починалите – 33, активните случаи са 53. От тях 29 са на домашно лечение. От хоспитализираните 5 се лекуват в болници извън областта. 19 са в местни лечебни заведения. В МБАЛ-Смолян се лекуват 12 пациента, в МБАЛ на Златоград и Мадан са по трима, в МБАЛ-Девин има един.

„Това е първата седмица от 2 месеца насам, в която имаме под 20 нови случаи. Минималният брой случаи в този период беше 26“, констатира д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

Най-засегнати отново остават възрастовата група над 50 години. Три четвърти от новите – 17 души, са в тази възрастова група. Излекуваните тази седмица са 25.

„Остава висок броят на починалите. През седмицата починалите са пет човека. Всички са с придружаващи заболявания, като преобладават сърдечно-съдовите заболявания и диабетът. От тези пет човека трима са били на интензивна терапия. Няма установени позитивни от медицинския персонал и от социалните домове. Съвместно с колегите от болницата следим случаите и търсим закономерности, евентуално които да послужат за предприемане на определени мерки“, коментира шефката на РЗИ.

По думите й проблем за нашата област остава и неносенето на маски.

„Прави ми впечатление, че в някои съседни области много стриктно се носят маски. И по улиците възрастни хора носят маски, както и в магазините. За съжаление впечатленията ми от нашия град не са такива. Това, което констатираме с екипи на РЗИ при контрол в различни обекти на областта е, че не се спазва тази противоепидемична мярка. Една от основните и най-лесните за изпълнение. Като че ли хората неглижират носенето на маска. В крайна сметка когато се носи маска от двете страни, на разстояние над метър и половина рискът от заразяване е едва 1,5%. Въпреки всички информации, които излизаха и продължават да излизат, към момента маската си остава като средство №1 за предпазване. Доказано е, че когато броят на неносещите маски се увеличи с 10%, се увеличава и броят на позитивните случаи“, обясни тя.

Констатацията на РЗИ също е, че училищата в област Смолян са готови да започнат занятия на 15-ти септември, като ръководствата им са положили усилия да осигурят задължителните противоепидемични мерки, които се изискват към тях, за да предпазят ученици и учители от разпространение на инфекцията.

„Всички предписания от края на миналата година, издадени от здравни инспектори, са изпълнени, само на училището в Змейца срокът за ремонт на санитарни възли е удължен“, допълни д-р Кубатева.