Д-р Кубатева: Във всяко село и паланка не може да има всичко, пресилено е да се иска лаборатория за ПСР-тестове в Смолян

За да се открие в Смолян лаборатория за изследване на ПСР-тестове, трябва да се направи и в бъдещ план анализ тя доколко ще е необходима, каква ще е нейната натовареност, дали ще бъде рентабилна. Във всяко село и паланка не може да има всичко. Сега в момента има ситуация, но утре, когато нещата се успокоят, какво ще прави тази лаборатория!? Ще седи като паметник ли!?“ – така шефката на РЗИ д-р Мими Кубатева отговори на журналистически въпрос защо в Смолян няма такава лаборатория, въпреки че има много болни, още повече и след като от няколко държави поставиха условие за влизащи българи те да са с отрицателен ПСР-тест.

Тя уточни, че приемат информацията за този проблем, който не е постъпвал при тях, и ще търсят решение.

Областния управител Недялко Славов също заяви, че сега научава за този проблем – че жители на Смолян и областта са затруднени да изкарат ПСР-тест.

На брифинга миналия понеделник имаше запитване към д-р Марин Даракчиев – шеф на областната болница, чиято дъщерна фирма е „ДКЦ – Смолян“ ЕООД, дали има наплив в ДКЦ-то след като се изискват задължителни тестове например за пътуващи на почивка в Гърция. Тогава той не беше готов с отговора, но заяви, че ще провери и ще отговори. „Нашето ДКЦ не извършва такава услуга. Клиентите се насочват към Пловдив или София. Ние можем да изследваме само по медицински показатели, дадени от РЗОК“, каза днес д-р Даракчиев. 

На твърдението на журналисти, че има смисъл да се открие лаборатория в Смолян, но възможността е проспана, областният управител отговори: „Ние неотдавна обсъждахме възможността дали можем да открием лаборатория и аз надлежно ви уведомих, че не разполагаме с необходимите специалисти, а не е проблем оборудването. Ако намерите микробиолози, с удоволствие може да открием лаборатория тук. В момента коментираме как да бъдат подготвени лечебните заведения за зимата, заради тези предупреждения, които валят отвсякъде, че едва ли не есента и зимата щяло да има апокалипсис. Вземаме мерки според това, което умствените ни възможности позволяват и позициите, които заемаме, но да ни определят като дремещи, мисля, че сме много далеч от тази квалификация. Нямаме микробиолози, няма кой да прави тестовете така, че да има представителност“.

По думите му в момента има смисъл да се осигури възможно най-удобният вариант за хората от Смолянска област да си правят ПСР-тестове, независимо къде ще бъдат изследвани. „Това е решение, към което трябва да се ориентираме„, подчерта Славов.

На въпрос към д-р Кубатева как може да се изживява Смолян като село, тя отговори: „“А с толкова население като какво да се изживяваме!? Имаме болни и да искаме лаборатория да дойде тук със специалисти!? Говорите пресилени неща“.

Позитивни за Ковид-19 от началото на пандемията са били 410 души. От тях 318 са излекувани, 10 са починали. Активни към момента 82, от които 48 на домашно лечение, 34 са в болница, информира областният управител Недялко Славов. В МБАЛ – Смолян, са настанени 16 пациенти, в девинската болница -7, в маданската – 4, а 7 са в лечебни заведения извън областта.

Общо 28 са случаите от началото на миналата седмица до днес на възраст от 2 месеца до 97 години. Това ни поставя на 15-то място след областите в страната. На пето място сме заедно с Кюстендил по общ брой случаи след София, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.  На първо място сме все още по брой случаи съотнесени къмто броя на населението.

Починал е 88-годишен мъж от община Смолян, със сърдечни проблеми, като болестният процес при него се е развил с часове по думите на д-р Кубатева.  

Новите случаи са както следва: от община Борино са 5, четири от тях хоспитализирани; в Девин има един нов – хоспитализиран; от Доспат – един хоспитализиран; за първи път има случай на инфектиран с коронавирус от община Златоград и той е на домашно лечение; от община Мадан са шестима от Мадан, като един е в болница, а петима на домашна изолация; от Рудоземска община един хоспитализиран; от община Смолян инфектираните са 11, от тях 4 са в болница, 6 на домашно лечение и един починал; от община Чепеларе – един, хоспитализиран.

Шестима от новооткритите са медицински персонал, трима от тях са в МБАЛ – Мадан – медицинска сестра, шофьор на линейка и санитар.  Другите са лекар от Златоград, зъболекар от Смолян и фелдшер от Борино.

Досега 21 души от медицинския персонал са били заразени, от тях 7 са от извънболничната помощ. През седмицата са изписани 21 души, от тях 18 са на продължаващо домашно лечение.

Позитивните от завод „Хроновски“ общо са 105. Миналата седмица вече имаме отрицателни резултати на всички, без един- това е една санитарка, на която днес предстои да й бъде взета трета контролна проба, защото предходните й са позитивни. Надяваме се с нейния отрицателен резултат да приключим с огнището в „Хроновски“, посочи д-р Кубатева.

Актуалният статус на засегнатите лица по общини от началото на пандемията е следният: в община Баните има един диагностициран, който е излекуван;  в община Борино са 15 – 2 на домашно лечение, 1 след дехоспитализация, 9 хоспитализирани, 2 излекувани, 1 починал; в община Девин 5-ма са диагностицирани, 1 хоспитализиран, 3 излекувани, 1 починал; от община Доспат има 130 позитивни досега, от които 4-ма след дехоспитализация, 5 хоспитализирани, 118 излекувани,  3 починали; от община Златоград -1 диагностициран, на домашно лечение; от община Мадан – 55 позитивни, от тях 8 на домашно лечение, 7 след дехоспитализация, 4-ма хоспитализирани в момента, 36 излекувани; от община Неделино – 5 позитивни до момента, 4-ма излекувани, 1 починал; от община Рудозем са 49 позитивни, 4 след дехоспитализация, 4 хоспитализирани, 41 излекувани; от община Смолян общо диагностицирани са 142., от тях 13 на домашно лечение, 8 след дехоспитализация, 10 хоспитализирани в момента, 108 излекувани, починали 3-ма; от община Чепеларе досега има 7 позитивни, 1 хоспитализиран, 5-ма излекувани, 1 починал. 

Под активна карантина в момента са 99 контактни: от Борино-21, 4 в Девин, Доспат- 1, Златоград – 8, Мадан – 17, Неделино – 0, Рудозем – 5, Смолян – 43. Пристигнали от рискови зони са само 58 в момента, като са отменени голям брой карантини след отмяната на задължителната изолация на пристигащите от Великобритания.

Изпратени за ПСР-тестове през седмицата са 178 проби, общо за целия период 2 332 теста.

„В момента 16 пациента се лекуват в МБАЛ. За съжаление вчера почина пациентът, интубиран в интензивното отделение, но още не е включен в статистиката. Той ще бъде включен с днешна дата. Концентрирани сме върху изследване на персонала. 14 ПСР-теста сме изпратили на колеги, най-вече от детско отделение, тъй като там имахме доказани два случая на Ковид-19 при две бебета. Всички тестове са отрицателни.Имаме и 15 бързи теста, те също са отрицателни“, допълни д-р Даракчиев.