Областният лидер на „Има такъв народ“ стана лице на протеста в Смолян

„Събрали сме се гражданското общество на област Смолян и се борим със следните искания: оставката на сега действащото правителство и на главния прокурор. Включваме се към общонационалните протести и тъй като до момента няма такъв иницииран в Смолян, днес е първият ден от протестите. Идеята е следващата седмица да се слеем с колегите от София“, заяви пред журналисти Асен Кехайов – областен лидер на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, който е с корени от Левочево.

Кехайов оглави протеста  в Смолян, но подчерта, че е тук в качеството си на гражданин, а не представител на политическа сила. Организатор на протеста е гражданско сдружение „Родопско сърце“.

„Имам си своите политически предпочитания, но в момента съм тук като гражданин изцяло. Както виждате, никъде няма цветове на партии, никъде не се говори нищо за партии и няма да се позволи днес да стане дума за партии. Днес става дума само за България и за бъдещето на нашите деца и близки“, заяви Кехайов.

При старта на проявата имаше само неколцина протестиращи, но лека-полека множеството се увеличи. Дойдоха  и гайдари, а под звуците на изпълненията им присъстващи се хванаха на хоро.

Протестиращи носеха български трибагреници и лозунги: „Ние не сме платени, мразим ви безплатно“, „Не искам оставка, искам затвор“, „Оставка веднага“, „Протестирам, за да не емигрирам“.

Областният лидер на Българската социалистическа партия Рабие Кьосева носеше плакат с надпис „България не е на мутрите“.

„Ние сме абсолютно и само за идеална идея – по-доброто и демократично управление на нашата мила Родина. Тук няма нищо политическо. Всички сме граждани, дошли със своите лични искания и проблеми и сме се обединили, издигнали сме се надпартийно с целта да постигнем общо искане на всички нас.  Днес гласовете на всички ще се обединят в един мощен глас, който ще стигне до София и ще бъде чут несъмнено. Ще призовем всички, които искат да получат някакви дивиденти – политически или други, от това събитие, и ще бъдат отлъчени, тъй като тук сме събрани само граждани, независимо от принадлежността си към партии, организации, раса, религия и т.н. Днес сме надпартийни. Днес се борим за идеална кауза като гражданско общество“, каза още Асен Кехайов.

„Аз съм тук заради нашите пенсионери. Освен, че ги оставиха гладни, през зимата им се налагаше да ходят да акумулират топлина в хипермаркетите. Това е нещо, което е повече от обидно. Няма нито един политик, който да заслужава уважение. Аз не искам оставка, аз искам затвор. Искам възмездие! Относно съдебната система. В България съдебната система е подвластна на всичките партии досега. Гешев и всички преди него – да не забравяме, че е имало и преди тях, които са прикривали престъпленията. Това е разпродаване на нашата държава. Това са пари, които са изразходвани за вили, за тераси и т. н. Не само от ГЕРБ. Да не забравяме, че БСП също бяха доста дълго време на власт. Тука виждам доста „червени“ хора, но да не си мислят, че гнева няма да стигне до тях. И за тях ще има възмездие. За всички ще има възмездие. Аз съм тук главно заради пенсионерите и болните хора, които са поставени на колене. В България да не си пенсионер или болен човек. Тежко ти и горко!“ – каза протестиращ.

Протестът беше обявен като мирен, така се и проведе – възпитано, културно, без ексцесии, с изказвания на няколко човека и скандирания.