Д-р Тарънски от ЦСМП-Смолян: Често крият от нас Ковид-състояния и отиваме необорудвани

Много често пациенти крият от нас температурни състояния и усложнена симптоматика, свързана с Ковид, и много често попадаме в ситуация, когато отиваме необорудвани. Имаме много случаи, в които не ни казват, че са с Ковид, но нямаме случай на отказ от домашно посещение. Това заяви в отговор на журналистически въпрос д-р Чавдар Тарънски от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Смолян за начина, по който екипите им се оборудват при сигнал за болен с коронавирус.

„Сега сме обезпечени и откъм автомобилен парк, и откъм кадри. Снабдени сме с нови линейки, като във всеки филиал, дори най-малкия, имаме поне по два автомобила. В по-големите са три – оборудвани, екипирани с най-новото ниво на оборудване. Надяваме се всичко да е наред и да има по-малко болни хора“, пожела д-р Тарънски.

По думите му е много важно, когато се обадят за спешна помощ, хората да дават по-подробна информация.

„Когато осъществяваме връзка с тях, настояваме за повече подробности, за да знаем какъв екип да изпратим. Когато състоянието е тежко, изпращаме реанимационен екип – лекар, сестра и шофьор“, допълни той.

Шефката на общинската болница в Девин Радка Грозданова коментира, че на малките болници им е много трудно и при тях се усеща най-сериозно тежкият кадрови дефицит.

„Болницата в Девин имаме пулмолог, анестезиолог и лекар без специалност. Това е екипът, който е сформиран от май месец и оттогава до днес  лекува пациенти с Ковид. В момента сме определили 15 легла за такива пациенти. Имаме възможности  за повече легла, но кадровата осигуреност това предполага. Не можем да обслужваме повече от 15-20 пациенти. Юли месец са преминали 18 пациента през това отделение и този екип се е справил. Справят се, но са изморени вече“, обобщи Грозданова.

Тя посочи, че в момента са мобилизирани да се справят с тежката ситуация и не е време да се обсъждат другите сериозни проблеми.

„Това ще го оставим на следващ етап. Сега сме поели отговорността да помогнем с каквото можем, пациентите да се чувстват спокойни и от тези региони.  Приемаме тези, които може да се лекуват при нас, а по-тежките привеждаме за хоспитализация в областната болница“, допълни тя.

Според нея благодарение на плащането на 85% от стойността на приходите в съответната болница от началото на годината засега малките болници се справят. „Не е най-доброто, имаме още нужда от финансови средства, но поне засега така е добре“, подчерта Грозданова.

Управителят на общинската болница в Златоград д-р Любомир Личев каза, че проблемите й не се различават от тези на Девин и Мадан.

„Епидемиологичната обстановка е малко по-спокойна от миналата седмица. Имаме достатъчно лекарства, дезинфектанти, предпазни облекла. Обезпокоително е, че нашият персонал е ограничен. Ограничен е дотолкова, доколкото част от този персонавл, който облужва Ковид-отделението,  вече имаме и болни.  Имаме един лекар, който е положителен на Ковид-19 и е на домашно лечение.  Три от сестрите също са болни – две са на домашно лечение, а една е положителна и се лекува в самото наше отделение.  Имахме и санитарка, която беше положителна. Вече е здрава, ще спазва карантината и ще дойде“, обясни той.

Негово е предложението да се отправи искане до Надзорния съвет НЗОК да допусне специалистите по  вътрешни болести да лекуват  и Ковид-19. Счита се, че по този начин по-адекватно ще се отговори на потребностите на лечебните заведения в областта.

„В клинична пътека 39 – диагностика и лечение на бронхопневмония, е посочено, че в общинските болници бактериалните пневомнии се лекуват от лекар със специалност по  вътрешни болести, който има 5 години трудов стаж. Тоест, интернистът със специалност над  5 години не може да лекува вирусна пневмония, където кодираме Кковид-19. Затова се изисква да намерим пулмолог или инфекционист. Знаете, че кадрите в България са изключително малко. Големите болници се задъхват, не могат да намерят лекари, пък камоли малките. Затова много се радвам, че предложението ми се прие единодушно“, каза д-р Личев.

На водещата снимка отляво-надясно са: Д-р Людмил Личев, д-р Чавдар Тарънски, Радка Грозданова