Дълбок поклон! Отиде си знаменитата родопска певица Христина Лютова

„Тази сутрин спря да тупти сърцето на моята майка Христина Лютова… 12 дни преди да навърши достолепните 80 години. Бог да я прости“ – това известие пусна преди малко нейната дъщеря Марияна Павлова, също певица.

Христина Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940 г. Израснала и възпитана с родопската народна песен от двата рода – бащиния и майчиния.

Тя има две деца, 4 внуци и едно правнуче. 46 години е на сцена, от които 32 с Държавния ансамбъл „Родопа“. Пяла е в ансамбъл „Филип Кутев“, част е и от дамското трио „Родопея“, а през 1976 година  е удостоена със званието “Заслужил артист”.

В своя творчески път Христина Лютова е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. Дългогодишната солистка на ансамбъл „Родопа” – Смолян е потомка на прочути родопски родове. От тях е наследила не само интереса си към песните, не само таланта си, но и борбения си дух, както и непрекъснатото търсене на нови възможности за представяне на родопската народна музика.

Освен в ансамбъл „Родопа” нейният глас звучи и в народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов. На нейното изкуство са се възхищавали във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни. А създаденото от нея великолепно каба трио „Родопея” разширява творческия й диапазон. За него певицата споделя: „Като има каба гайди, защо да няма каба трио? Три ниски гласа, темброво стабилни и плътни, три индивидуалности, добре слети”.

Певицата притежаваше уникален плътен и силен нисък глас, който те кара да настръхнеш, когато чуеш красивите й и изпъстрени с цветове песни, наподобавящи богато родопско халище. Затова и песните й са незабравими – чуеш ли ги веднъж, те завинаги завладяват сърцето ти.

За родопската народна песен Христина споделяше, че да пее и носи радост на хората това е нейното най-голямо щастие.

Казваше, че в Англия най-много й липсва родопското кисело мляко и българската фолклорна музика. Нейното напътствие беше, че не трябва да минава и ден, в който да не сме чули народна песен.

Поднасяме искрени съболезнования на семейството!