Дами създадоха клуб за спомоществователство в Смолян

Презвитера, бизнес дама, агроном, мениджър на човешки ресурси в голяма международна компания, старша сестра в детско отделение, актриса, учител, рехабилитатор, журналист, стилист, деловодител, счетоводител и двама адвокати създадоха клуб за спомоществователство в Смолян.

Те определят себе си като „изконно свързани със Смолянския край, милеещи за неговите хора, за обществото като цяло“.

Уникалността на клуба, учреден на 31.07.2019 г., се изразява в основната му идея – възраждането на взаимопомощта между хората, без значение на тяхната политическа обвързаност, религиозен и социален статус, различни убеждения.

„Ние бяхме разбрали отдавна, че трябва да работим в посока да спрем разделението, което ни се налага“, заявява адв. Екатерина Станчева.

„Оказва се, че като индивиди сме зависими от политически, социални, религиозни и други обвързаности. Съзнателно или несъзнателно. Разделно време. Ужасно време. Време на страх и безпомощност. Пиедестално за олигарси и властимащи. Затова решихме, че ще опитаме да възвърнем забравената отколешна взаимопомощ. Да намерим начин да заобиколим лостовете, които ни разделят, като смело забравим за политическите организации и работодателите ни; за тези структури, които професионално представляваме; за съсловните обединения, в които членуваме. Най-общо казано – да се дистанцираме от всякакви налични обвързаности и предотвратим порочни зависимости“, обяснява тя.

А смисълът според адв. Станчева е да може спокойно и без страх всеки един професионалист и експерт в своята област да има възможността да разкаже, извести и информира хората за значими факти и обстоятелства, подкрепян единствено от самочувствието на личните знания и експертиза, положен труд и извървян житейски път.

И всичко – като носи в сърцето си любовта към хората, а в душата си – стремежа за съпричастност. Или малката крачка встрани, която всеки човек трябва да направи. Крачка за другите.

„Истината е, че споделяйки за целта и духа на клуба, ние видяхме, че жаждата за такъв проект е огромна. Новината за създаването на клуба носеше призива, че хората не сме зависими, а свободни. Че ако имаш познание за нещо важно, никой няма да има силата да те спре, за да го споделиш и покажеш. Не си длъжен да искаш разрешение. Нито да просиш позволение, за да присъстваш и да чуеш познанието на друг. Защото никой не може да ти забрани да имаш свободата да направиш личните си познания и живот достояние на други, които проявяват интерес за тях. Или да разбереш за чуждите. Сметнахме, че е настанало време да започнем да изграждаме между нас мостове на спомоществувателност, независими от структури и политическа коректност“, подчертава адв. Станчева.

А първото събитие, което дамският клуб в Смолян организира, е за защита на личните данни и неприкосновеност на личния живот в интернет.

Форумът е планиран за 21-ви септември от 17 часа в читалище „Кирил Маджаров1966“ в кв. Устово на град Смолян.

Със свои презентации по темите ще се представят Деница Люнчева и Юлия Прингова – основатели на Асоциацията за защита на личните данни, и Атанас Даварски – експерт по информационни технологии.