Подменят знаците 30 км/ч между Пампорово и Смолян

Предстои подмяна на пътните знаци на пътя Смолян – Пампорово с нови, които ще указват скоростта на движение в съответния участък. На някои места тя ще бъде по-висока от 30 км/ч, а на други ще се запази, за да се осигури безопасното преминаване на шофьорите, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Обществената поръчка за доставката и монтирането на пътни знаци на територията на област Смолян е в заключителен етап и веднага след подписването на договора ще бъде възложено изработването и монтирането на новите знаци.

„Ние сме една от институциите, които сме поставяли много сериозно проблема с въведеното ограничение от 30 км/час между Смолян и Пампорово пред Областното пътно управление. Това ограничение за нас е твърде малко. Доколкото ми е известно, работи се в тази насока. Затова се изграждат еластичните огради“, заяви пред журналисти съвсем наскоро директорът на ОД на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов.

По думите му това е едно от изискванията, за да се премахне ограничението от 30 км/час.

В момента знаците са 28 на брой, а доскоро те бяха близо 40 на брой. Шофьори от години недоволстват от това нелепо според тях ограничение, защото то на практика не може да се спазва. Не се и спазва, защото пътят е ремонтиран. Ако един реши да кара по правилата, зад него се образува огромна опашка от изнервени водачи и започва трескаво, нерядко и рисково изпреварване.

Димов обясни, че този участък е бил проектиран за панорамен път, затова в началото даже нямаше предвидени мантинели, а само бетонови ограничители.

„Идеята е била туристите да ходят пеша, но ние сме свидетели, че този участък активно се използва и това ограничение не може да остане“, бе категоричен шефът на полицията.

От АПИ припомнят, че в момента тече процедура по избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища в Южен централен район, част от който е и област Смолян, за следващите 5 години.

Офертите са отворени. Три са подадените предложения за обособена позиция № 4 – за пътищата в област Смолян, чиято прогнозна стойност е 18,1 млн. лв. без ДДС.

Предложения са постъпили от фирма „ИСА 2000“ ЕООД, обединение „ТРЗП 2019“ с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Трейс – Пътно строителство“ АД, ДЗЗД „Пътно поддържане Област Смолян“ с партньори „Грома Холд“ ЕООД и „Роуг 1“ ЕООД.

Facebook Comments