Бизнес

Дело за безстопанственост тръгва срещу бившия шеф на АПИ Албен Родопманов

Бившият изпълнителен директор на Агенция „Пътища“ (днес Агенция „Пътна инфраструктура“ – АПИ) Албен Родопманов е обвиняем по дело за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Състав на Окръжния съд в Смолян днес постанови наказателното дело да се разглежда по общия ред, съобщи Българската телеграфна агенция. 

Обвинението се отнася за ръководено от Родопманов строително дружество в Смолян, което спечели през годините множество обществени поръчки за инфраструктурни обекти.

Според обвинителния акт Албен Родопманов като управител на дружеството не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазване на повереното му имущество в строителната фирма, съзнателно не е предприел действия по събиране на дългосрочни  вземания на дружеството за над 2 млн. лв., като  е допуснал да бъдат погасени по давност.

Вземанията се отнасят за встъпване в дълг по кредит на свързано търговско дружество, което също е било управлявано и представлявано от Родопманов. В резултат на това е последвало разпиляване на имуществото на строителната фирма в особено големи размери – парични активи  на стойност 2,1 млн. лева, сочат от обвинението. 

Процесът срещу бившия шеф на АПИ е по повод сделки, след които строителната фирма бе трансформирана и се стигна до разпродажба на имущество, а останаха неразплатени заплати към стотици работници.

Делото срещу Албен Родопманов е насрочено за 25 април. 

error: Защитено Съдържание!