Депутатът д-р Даниела Дариткова: Платихме близо 2 млрд. лв. от външния дълг

Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева, съобщи депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Сумата се равнява на 990 375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви).

След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от Брутният вътрешен продукт при 29.1% в края на 2016 г. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно.

Благодарение на акумулираните суми в държавния резерв отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.

Вследствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г. Излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв. За първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява.

Сега с тези спестени средства  се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Припомняме,че те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг – еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.

Д-р Дариткова каза още, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.

Към настоящия момент правителството на България с премиер Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, показват данни, обявени от Евростат.

В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция – 171% от БВП, Италия – 134,6%, и Португалия – 130,5 на сто.

България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП.

Пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година.

Facebook Comments