Депутатът Калин Вельов се срещна с културни дейци в Смолян

Народният представител от ГЕРБ Калин Вельов проведе среща с културни дейци в сградата на областната администрация в Смолян вчера следобед. 

„Исках да се запозная и да набележа списък с проблемни моменти и задачи в различните подсектори на културата, с който списък след среща с всички вас, да имам основание да разговарям с Министерството на културата, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика – с всички, от които зависят условията и средата на работа“, заяви пред присъстващите Калин Вельов.

Той поясни, че вече е посетил осем областни града, в които е провел среща с културната общност в тях. Временно той спрял да обхожда градовете заради усложнената пандемична обстановка и сега ги възобновява.

„Според мен е много важно човек от средите на културата да бъде в контакт с управляващите, с политиците, с тези, от които зависи решаването на повечето проблеми“, посочи Калин Вельов.

По думите на Адриан Петров – зам.-областен управител на Смолян, от Освобождението си Родопите винаги са били със специален статут и специално отношение спрямо образованието и културата.

„Време е отново да се подходи по същия начин, ако искаме да запазим българщината, ако искаме да запазим младите хора и да бъдем една българска твърдина, каквато винаги Родопите са били“, подчерта Петров.

Срещата продължи повече от час, в която се получиха различни предложения.

Сред тях е това да бъдат заложени специфики в програмата за регионално развитие за читалищата. „И в миналите програми имаше инфраструктурни проекти, само че под общ знаменател. Мисля, че е крайно време да се стигне и до културната инфраструктура, в частност читалищата, защото в противен случай те ще престанат да съществуват. В новата програма надявам се читалищата да бъдат включени като изричен приоритет към културната инфраструктура“, предлага Илия Годев – председател на читалището в Смилян.

Присъстващи повдигнаха и темата за отоплението и обстановката в читалищата.

„Имам молба да предложите на Министерството на културата да припознае 30-те клуба на дейците на културата, защото когато кандидатстваме пред него никой досега не е печелил проект. Ние не сме в нито една програма. Библиотеки и читалища са  в едно направление. Музеи и галерии – в отделно, сценични изкуства, опери, оркестри, театри – са в други. Клубовете на дейците на културата никъде ги няма“, отбеляза председателят на КДК в Смолян Светозар Казанджиев.

От своя страна Калин Вельов съобщи, че в плана за възстановяване от ковид-кризата са заложени средства специално за библиотеки и читалища и ръководителите им ще могат да кандидатстват.  

Другото предложение е двете министерства – на културата и на образованието, да работят в по-тясна колаборация и да възстановят съществуващите преди години  т.нар. образователни концерти и театрални изяви. Става дума за изпълнители – музикални, театрални и др., чиито хонорари да се поемат от държавата, а те да ходят по населени места и в училища да представят своето изкуство. Идеята е да се възпитава публика, да се възпитава култура още в ранна възраст.

По думите на Калин Вельов това е кауза и задача, по която трябва да се работи години напред.