Премиера на пиесата „Глас“ готви Родопският драматичен театър

Премиера на пиесата „Глас“ подготвя Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян на 20-ти и 21-ви януари, съобщава говорителят на театъра Соня Йосифов. 

Едно изключително талантливо момиче се явява на прослушване в операта и приема да стане най- грижливо пазената тайна- Дубльорка на Мария Калас. От този момен с кариерата й е свършено, започва обсебването от таланта на Примата. Така до безкрай. Обсесивното разтройство не е всичко, една дребна случка преобръща живота и  и води до раздвояване на личността…..Коя е Калас тя или аз? Самата Калас също не може да и отговори, защото отдавна пее в небесната опера.

Влюбването

От пръв поглед. Още докато гледах своя приятел и колега Мишо Милчев  в  Мадам Мишима в театър София. Харесах автора. А после се оказа, че непрекъснато мисля за спектакъла дни наред. Разбрах че съм влюбен. Мишо получи Икар 2015 за ролята, Елена Алексиева- Авторът ,също Икар 2015 и номинация за Аскеер 2015 !  Значи не бърках. Многопласов, космополитен автор, на места лаконичен, абсолютно точен изказ, без украшения и панделки… От малкото български автори които не се давят в бъбривост, автор който знае колко тежат думите!

Авторът

Елена Алексева

Награда „Хеликон“ 2006 за сборника с разкази „Читателска група 31“.

Награда „Аскеер“ 2013 за пиесата „Терапевтът“ – Народен театър „Иван Вазов“, режисьор Крис Шарков.

Награда на „Обществото на независимите критици“ 2014 за постановката „Глас“, моноспектакьл на Ивана Папазова – Драматичен театър Пловдив, режисьор Калин Ангелов.

Награда „Икар“ 2015 за „Мадам Мишима“, моноспектакъл на Михаил Милчев, сдружение „Артсензориум“ и театър „София“, режисьор Калин Ангелов.

Дебютна творба „Бримка на сърцето“ – стихове 1994.

Произведения – „Бримка на сърцето“ – стихове, „Лице на ангел – екзекутор“- стихове, „Синята стълба“ 2001 – роман – дневник, „Читателска група 31“2005 – разкази, „Кой?“2006 – разкази, „Рицарят, дяволът, смъртта“2007 – роман, „Тя е тук“2009 – роман, „Синдикатът на домашните любимци“2010 – разкази, „Нобелистът“2011 – роман, „Ангелски огън“ 2014 – сборник пиеси: „Терапевтът“, „Бернхарт в ада“, „Фантомна болка“, „Ангелски огън“, „Оракул“, „В любовта винаги всичко“, „Писмото“.

„Жертви на любовта“ 2015 – сборник монодрами: „Глас“, „Мадам Мишима“и „Жертви на любовта“.

„Приказките на господин Кабода“2017 – сборник детски приказки.

„Свети Вълк“ 2018 – роман на годината за 2019.

Музикална среда и вокал – Маестро Кирил Търпов

Публичен дебют – 1981 в НДК с „Историята на войника“ от Игор Стравински – диригент и режисьор.

1982 Търпов организира първия си фестивал „100 години Игор Стравински“.

Като диригент в Свиленград е лаореат на Пети, Шести и Седми републикански фестивали на художествената самодейност.

1994 учредява Фондацията „Музикална младеж“, организира и ръководи най – изтъкнатите камерни оркестри за периода 1981 – 1995:

„Колегиум за камерно изкуство на 20 – ти век“, „Колегиум Музикум Пловдив“, камерен оркестър „Музикална младеж“ и др.

От 1999 живее и работи в Ню Йорк. Член на „Асоциациата на Американските Хорови Диригенти“. Там реализира идеята си за българо – американски форум на изкуствата „Фестивал на светлината“, където хорове от САЩ заедно с български хорове концертират заедно.

2003 организира фестивала „Български сезони в Ню Йорк“. Дирижира различни оркестри, а през 2004 основава камерния оркестър „Младите солисти на Ню Йорк“, който 2005 прераства във Фондация „Камерно общество на младите солисти на Ню Йорк.

До 2008 следват концерти и оперни представления в Европа и САЩ.

От 2009 е преподавател и диригент в системата „Charter Schools” на САЩ.

2014 – 2015 е диригент на оркестъра на трупата „Шен Юн“, с която дирижира над 100 спектакъла в цял свят.

ОТ 2016 възстановява „Хорова школа Свиленград“.

Виктория Глас

Наталия Лечева – творчески дестинации:

1993 завършва Театрална школа “Т&T” гр. Пловдив. Постъпва в „Малък театър Пловдив“ още преди да завърши.

1993 спечелва конкурс за актьори в Куклен театър Ловеч.

1993 – 1994 е част от трупите на кукления, музикалния и драматичния театър в Ловеч. Дебютира с ролята на Катерина в „Железния светилник“, постановка Юлия Огнянова.

От 1994 е част от трупата на РДТ гр. Смолян.

2000 става член на трупата на „Илкова театър“ в София.

1999 – награда за Културен деец на годината на гр. Смолян

2006 – 2007 – награда за най – добра актриса за участие в спектакъла „Шестте пингвинчета“на Кукления фестивал в Благоевград.

Режисьор

Антон Тонев –Тони Творчески дестинации –

От 1979 стажант актьор в Пловдивски куклен театър. Студент на професор Островски . От 1981 още като студент участва в спектакли на Младежки театър и Театър София, снима в киното. През 1985 още през първия си сезон в Хасково получава наградата за млад актьор на националния фестивал  за младежка драма и театър и наградата на САБ за  млад актьор, еквивалент на Икар. От 1990 актьор в Пловдив, където създава Театрална школа Т&T. В Театър А Парт поставя  „Две стрели“, а в Т&T „Tрите прасенца“ и „Скопеният“. От 1993 е в състава на „Театър Сълза и Смях“, където дебютира в „Чудото на свети Антоний“, постановка Вили Цанков като Свети Антоний. Следват 4 постановки на телевизионният Театър , гастроли в страната, участия в „Театър Барбуков“ и „Театър Перпетуум  Мобиле“. В „Комедиен театър Георги Парцалев“ поставя „ Няма да платим, няма да платим!“ От 2011 е автор, режисьор и актьор в „Пътуващ театър за деца Елени“. Пиесата му „Кръстопът на пчелите“ е номинирана за Голямата награда на Националният преглед за нова Българска драма Иван Радоев 2011. А пиесата му „Нулева точка“ е поставена в Словения и Сърбия.

Настоящият проект „Мария Калас – Виктория Глас“ се осъществява в партньорство с Родопски Драматичен Театър и програма „Творчески инициативи“ на НФК.