Собственици на обекти на пистите поискаха да работят като ресторантите в местата за настаняване

Всички обекти, които не спазват противоепидемичните правила, ще бъдат санкционирани съобразно нормативните указания. Грешките на един са петно за целия бранш. Правителството много активно и ежедневно следи ситуацията и в момента, в който имаме тенденции за намаляване на бройките заразени, ще започнат и разговори за отпускане на мерките. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Марияна Николова. Тя се качи на ски зоната Мечи чал, за да се види как са подготвени съоръженията за посрещане на туристи, като тя ще заработи на 22-ри януари.  

Министърът посочи, че на Пампорово 70% от пистите са вече възстановени след продължителните валежи, които ги унищожиха, а до края на следващата седмица се очаква да заработят пълноценно 100% от тях.

На този етап в Пампорово заявките за посещение са между 35 и 40% в сравнение с предишните периоди.  

„Около 65-70% спад имаме към този момент на туристопотока в страната, като тенденциите са за 75% спад през зимния сезон“, допълни тя.

Преди да огледа съоръженията на Мечи чал, тя проведе среща в областната администрация на Смолян с туристическия бранш от региона, участие в която взеха депутатът д-р Даниела Дариткова, областният управител Недялко Славов и кметовете на Смолян и Чепеларе – Николай Мелемов и Боран Хаджиев.

Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа от нея в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора.

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи.

Собственици на обекти на пистите поискаха от министъра на туризма да ги подкрепи и да поиска от здравните власти да им се разреши да работят при същите условия, както и ресторантите в местата за настаняване.

Повдигната беше и темата за търсене на методика за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, което да допринесе за повишаване конкурентоспособността на отрасъла.

„На редовното си заседание правителството реши да осигури допълнително 40 млн. лв., които са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и до края на март тази мярка ще бъде обезпечена, за да запазим заетостта в туризма и транспорта – секторите, които са най-тежко пострадали в условията на пандемия“, съобщи пред бранша Николова.

Тя обобщи, че мярката 60/40, която за туристическия бранш е 80/20, ще бъде продължена до месец септември, като по нея правителството е подпомогнало 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 0000 работни места.

Министър Николова с най-възрастния действащ скиор Иван Раев, на 96 години от Чепеларе

„По програмата за краткосрочна заетост на Агенцията за заетост през 2020 г. са запазени общо 24 500 работни места от компаниите в същите сектори. До средата на декември 2020 г. общо сме разпределили бюджет на 1700 фирми и самонаети лица, а платените средства са около 20,7 млн. лева“, уточни министърът.

Тя каза, че през декември е било прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което е въведена нова разпоредба за прилагането на мярката за държавна помощ.

„От нея в сектор туризъм сме осигурили средства в размер на 51 млн. лева, с които предвиждаме да подпомогнем безвъзмездно близо 1600 предприятия в сферата на туристическата и туроператорската дейност. Работим активно, за да може в максимално оптимален срок да започнем практическото прилагане на мярката и крайните бенефициенти да усетят ефекта от нея“, допълни Николова.

Субсидията е предвидена за туроператорите и турагенти, на които ще се възстанови 4% от годишния им оборот през 2019 г. без ДДС. Средствата приоритетно трябва да се използват за загуби, произтичащи от ваучери на клиенти, както и суми, удържани от доставчици на услуги.

По думите й тази година Министерството на туризма има повишен бюджет за реклама – 17,5 млн. лв.

По оценка на НСИ през 2020 г. общо туристите в област Смолян се очакваше да надхвърлят 200 000 души, от тях над 170 000 българи и над 30 000 чужденци. Спадът обаче на българите е около 35%, а на чуждестранните туристи – близо 25%, което е далеч по-малко от средното ниво за страната. Според текущата информация за сезон 2020-2021 спадът на туристите в началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните – 91%. 

„Малко чужденци имаме, предимно румънски граждани. Над 95% от туристите в област Смолян са българи в началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция до края на годината. През миналата година 140 000 туристи посетиха област Смолян, от тях 110 000 българи и 30 000 чужденци. По данни на Единната система за туристическа информация, която се оперира от Министерството на туризма, водещите пазари, които посещават областта са следните: Турция – 5000, Великобритания – 3800, Румъния – 3000, Северна Македония – 2900, Гърция – 2800, и Сърбия – 2500“, каза министър Николова.

По време на срещата областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че е видима промяната в инфраструктурата, тъй като има изцяло обновени пътни връзки между отделните общински центрове и областния град.

„Стратегическият проект, който изпълняваме в момента, е ГКПП Рудозем-Ксанти. Прогнозирам неговото отваряне през тази година. Това, към което сме насочили усилията си, е разширяването на главния път между Смолян и Пловдив. Това е изключително важен и необходим проект и аз се надявам неговото стартиране да е бързо, а не следствие от увеличения трафик след отварянето на граничния пункт“, подчерта Славов.

По думите му това е непосредствената задача, която регионалната власт в Смолян си е поставила за решаване.

Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите.

Тема на дискусията бе и търсене на възможност за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла.