Шефът на „ВиК“ Мариян Николов: Днес ще възстановим водоподаването за Новия център

Това е междинната тръба, която се монтира между скъсаните участъци. Виждат се двете електрозаваряеми муфи, между които е заваръчната машина. Вътре в тях има реотани, които се подгряват и се залепят за тръбата. Заварява се първо от едната страна на тръбата, после от другата.
„С една дума ние правим четири заварки, всяка от които без процеса по изстиване, трае около час и половина. На снимката са работниците, които изчакват да приключи заваръчния процес и необходимото време за изстиване. До час и половина трябва да изстине и последната заварка. Това е технологичен процес, който никой не може да съкрати. Всяко съкращаване води до следваща авария“, поясни инж. Костадин Тотев – зам.шеф на „ВиК“.

Авария на водопровода, захранващ голяма част от Новия център на Смолян, остави без вода живеещите по улица „Перелик“ и части от ул. „Дичо Петров“ вчера следобед. Снощи за кратко водоподаването беше възстановено, но отново прекъсна и цял ден стотици жители останаха без вода.

„Имаме много голяма авария на Новия център, над библиотеката. Явно има разместване на пластовете, защото е скъсана полиетиленова тръба, която е сравнително нова – Ф400. В момента се работи, и то много усилено. Не сме спирали да работим от снощи – копаене, разчистване и др. Трябваше да се оформи като овал, заради самото място на аварията. Трябваше да се изреже ново парче с две муфи. Аз разбирам неудобството на хората, но това е авария и никой не можеше да я предвиди“, заяви управителят на „ВиК“ ЕООД в Смолян инж. Мариян Николов. 

Скъсаната тръба

Той каза, че толкова дълго продължава работата, защото се слагат две електро муфи, за които са нужни четири заварки.

„За всяка от заварките е нужно време – около половин час подгряване и заваряването е около час и половина. Четири заварки с подгряване и изстиване са осем часа. Отделно е другата работа с подготовката“, поясни той.  

По отношение на слуховете, че са нямали резервни части и е трябвало едва сега да ги купуват от Пловдив, посочи, че всеки може да отиде във „ВиК“ и да провери дали са имали части и кога  са поръчали.

„Няма проблем да се направи проверка при нас. Винаги държим в резерв две муфи. Сега влагаме тези и днес правим заявка за други две, за да си имаме за следващ път като се наложи“, каза Николов.

Той обясни, че муфата е връзка, която се прави чрез дифузна машина. Вътре имат реотани, които се нагряват и трябва да стигнат до определени параметри, за да се получи монолитна заварка. 

„Няма да спрем докато не пуснем водата. Имаме четирима работника, които не са ходили да обядват, но ще направим всичко възможно да пуснем водата още днес. Няма да оставим хората без вода за събота и неделя“, подчерта управителят на „ВиК“.