Десет години ГКПП Златоград-Ксанти, какво се промени!?

Водосвет за безаварийно пътуване, за здраве и берекет се състоя днес до параклиса „Св. Константин и Елена“, изграден точно на границата между България и Гърция. Така бе отбелязана бе 10-годишнината от отварянето на контролно-пропускателния пункт Златоград – Ксанти. На 15 януари 2010 г. ГКПП бе открит от премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Георгиос Папандреу.

Според кмета на Златоград Мирослав Янчев с отварянето му са се затвърдили и разширили контактите с гръцката страна. Отделно са били създадени много възможности за бизнес и туризъм в региона.

„Смятам, че този пункт за 10-те години даде своята добавена стойност. Преминалите МПС са около 1 420 000 броя. Хората, които са преминали през пункта, са 4 370 000 души. Нямаме тежки катастрофи, довели до увреждане на човешкото здраве. Затова ежегодно от 2010 г. насам на това място правим водосвет“, отбеляза Янчев.

Само за миналата година през граничния пункт са преминали около 129 000 автомобила и около 300-400 хиляди души.

„Освен развитието на туризма, на малкия и средния бизнес, имаме възможности за по-бърз контакт с нашата побратимена община Нестос. С нея реализираме редица проекти по програма Интеррег. Златоград е вече по-разпознаваем като град и туристическа дестинация благодарение на ГКПП. Златоград се пада на стратегическо място между Бяло море и Пампорово и това създава една добра предпоставка за по-устойчив туризъм“, подчерта кметът.

По думите му, въпреки притесненията на местното население, че ще има голяма престъпност, разпространение на наркотици, негативно отношение между хората, през 10-те години се е получило точно обратното.

„Спокойствието си го има гарантирано, въпреки че преминават вече доста туристи. Затова сме си свършили работата превантивно“, добави той.

Според областния управител Недялко Славов 15 януари 2010 г. е паметна дата не само за Златоград, а за целия регион.

„Смея да твърдя и за развитието на българо-гръцките взаимоотношения, защото четвъртият пункт Златоград-Термес-Ксанти има своята историческа роля. В основата на отварянето на ГКПП е инициативността на местната власт, на местните хора от двете страни на границата. Това особено много важи за Златоград  – за кмета, за гражданството, които наистина с много търпение и воля направиха така, че да се реализира пътната връзка. Не можем да не споменем за усилията на покойния префект на Ксанти Георгиос Павлидис, на Димчо Михалевски – голям радетел за отварянето на ГКПП, и на всички хора, които дадоха принос  да се направи един исторически пробив“, заяви Славов.

Според него, ако пунктът не беше отворен, изобщо не би могло да се говори за пунктове при Маказа, Рудозем и Ивайловград.

„Огромното значение на пункта е и това, че той стопли много взаимоотношенията между България и Гърция, респективно между нашите региони. Нека си го кажем – свали тотално притеснението на гърците, които тогава бяха много съществени и бяха важна и почти незаобиколима пречка за отварянето на каквито и да е гранични пунктове“, подчерта областният управител.

Впоследствие, по думите му, отварянето на Маказа и Ивайловград, показва, че българо-гръцките взаимоотношения, сътрудничество, икономически, социален, културен обмен, туризъм имат огромен потенциал.

„С това са свързани и очакванията на хората в Смолянска област, че икономическото сътрудничество с Гърция крие потенциал за икономическия просперитет на областта. И настина тази годишнина е паметна“, посочи Недялко Славов.

Facebook Comments