Здраве

Златоград се сдоби с апаратура за телемедицина по европроект

Проект за телемедицина на обща стойност 287 574 евро реализира община Златоград. Днес в  Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) бяха представени резултатите от проекта, а апаратурата бе тествана в присъствието на потребителите му.
Финансирането е осигурено от Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България.

„Със средства от програмата беше обновена здравната служба в село Старцево. Купен е мамограф, система за телемедицина – Check me Pro, включително глюкомери и професионални теглови скали, хардуерно оборудване и специализиран софтуер.  Малко се  затруднихме с доставката на линейка. Три пъти обявявахме процедура за доставка съгласно ЗОП, но така и не се яви изпълнител. Слава Богу, при четвъртото обявление вече имаме кандидат“, обясни зам.-кметът на Златоград Елмира Угорлиева – Пехливанова.

Здравната служба в Старцево пък е обновена изцяло – покрив, фасада, помещения,  с идеята ЦСРИ да има още един спот-център за хората от селото, които могат да се възползват от възможностите на новата апаратура.

„Хубавото при тази апаратура е, че тя е твърде компактна, твърде мобилна. Тоест, не само жителите на Старцево ще могат да се възползват от нея, а при разширяване на мобилната услуга на този център в другите населени места, жителите им ще могат да станат потребители“, поясни Антоанета Кънева – главен експерт в общината.

Функциите, които системата за телемедицина може да замерва, са доста. Сред тях са сърдечна честота и ритъм, електро кардиограма, или т.нар. ЕКГ-холтер, пулс, насищане с кислород в кръвта, наблюдение и скрининг при проблеми в съня, като напр. обструктивна сънна апнея. кръвно налягане, телесна температура.

Данните се записват и чрез блутут може да се прехвърлят в специално приложение. Така те стават достъпни в интернет за лекуващия лекар. И не само за него, данните може да се ползват от медиците в златоградската болница и техни колеги в цялата страна.

„Лично аз посетих кардиолог в Кърджали, който погледна това устройство. Мнението му беше, че това е сертифициран медицински уред, който е много надежден“, заяви Николай Шопов – директор на ЦСРИ в Златоград.  Той благодари на местната администрация, че са избрали точно техния център, на който да предоставят мобилната апаратура.

Шопов уточни, че всеки потребител има собствена парола и акаунт. Ако отиде в София на кардиолог примерно, може да обясни, че са му правени изследвания в някакъв период от време. И ако лекарят прецени, че това е важно, може да му поиска паролата, да влезе и да проследи медицинското му досие.

error: Защитено Съдържание!