Директорът на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева: Няма 100% неуязвими на грипни вируси

Д-р Кубатева, защо всяка година имаме периоди с грипна епидемия?

Това е така, защото има инфекция, която много бързо се разпространява и има висок процент на заразност. От друга страна вирусът много бързо се видоизменя и голяма част от хората обикновено са неподготвени. Нямат изграден имунитет и са податливи на инфекцията. И така всяка година, в определен период идва времето на грипа.

Има ли общо между грип и настинка?

Не. Различно е. Настинката е състояние, в което организмът е преохладен. А при грипа говорим за инфекция. Първото подпомага второто. Когато организмът е преохладен, имунната защита се намалява и това е предпоставка по-бързо да бъдем заразени с какъвто и да било вирус. Когато имаме вирус, говорим за инфекция, а когато имаме преохлаждане, говорим за настинка. Друг е въпросът, че клиниката може да има сходни черти, но етиологията (причината) е различна.

А защо, въпреки ежегодното алармиране и подробната информация, която специалистите давате, сякаш подценяваме симптомите на грипа?

Аз смятам, че все повече хора се замислят за своята профилактика и проявяват грижа, но просто има обстоятелства, при които болестта няма как на 100% да бъде избегната. Дори да сме си направили ваксината, дори да вземаме всички възможни мерки, няма гаранция, че при определени обстоятелства няма да бъдем поразени. Тоест, не можем да виним само хората. До голяма степен и обстоятелствата играят роля, за да се развие една инфекция.

Как да разберем, че самолечението не би помогнало и трябва да отидем при специалист?

Самото състояние ни подсказва. Когато симптомите са търпими, когато със симптоматично средство и чай пробваме няколко дни и нещата се разминат. Това означава, че сме се справили сами. Но ако в продължение на един-два или три дни състоянието ни се влошава, не се подобрява, трябва да потърсим лекарска помощ.

Възможно ли е да подсилим до такава степен имунитета си, че да станем неуязвими на грипни вируси?

100% гаранция няма никога! Има обстоятелства, които не са зависещи от нас. Ако попаднем в обстановка, в която има много вируси – такива, с които не сме се срещали, нямаме изградена защита, ако се преохладим и се съберат много фактори, колкото и да сме здрави, има риск да се развие инфекция. Искам да обърна внимание и на преумората, и на недоспиването. Ако в такъв момент ни завари ситуация с много болни от грип или други вирусни инфекции, лесно можем да бъдем повалени.

Доколко можем да си помогнем, ако приемаме витамини, минерали и носим маска?

Да, това са мерки, които са в наша полза. Тоест, когато сме в епидемия, трябва да сме информирани. Трябва да слушаме и четем съвети на специалисти по радио, телевизия, медии за мерките, които са добри. Оттам-нататък поне знаем, че това, което ще ни се случи, не е предизвикано от самите нас.

За децата – като ги обличат твърде много на излизане, а вкъщи ги държат на високи градуси, това не ги ли изнежва много?

Да, трябва да спазваме общите принципи за закаляване на всеки организъм, особено на детските. Изнежването и прекалените грижи също не са добри, защото се отива в другата крайност, когато организмът става по-податлив именно от прекалената грижа. В този случай е важна ролята на родителите да правят най-доброто за децата си, като не отиват в крайности. Нека ги закаляват! Това е един механизъм за предпазване не само от инфекции, а изобщо от болести.

Кои са най-тежките последствия от грипа?

На първо място обострянето на заболявания на дихателните пътища. Пневмонията е тежко усложнение. Всички други хронични заболявания, които човек има, е възможно да бъдат обострени от грипната инфекция. Много често се засяга и сърцето – като перикардит например. Менингит също – по-рядко, но тежко усложнение. Отразява се и на бъбреците. Всяко хронично заболяване след тежка инфекция, която се характеризира с много тежка интоксикация, може да бъде обострено.

Имате резултати от изпратените 11 проби, 8 от които са положителни. Пет от тях са от типа А (H1N1) 3 от типа А (H3N2). Първите не са ли свински грип?

Да. H1N1 е свински грип. Тоест, в момента имаме два вида грипни щамове, които циркулират. И два пъти повече са тези от свинския грип.

Другият какъв е?

Сингапур. Също е от тип А, но различен серотип. Това са щамове, които на базата на своите антигени образуват съответния серотип и по този начин се идентифицират самите причинители. Но като цяло грипът си е инфекция с характерна клиника.

А (H1N1) не беше ли животозастрашаващ?

Всеки грип е животозастрашаващ. Свинският грип беше характерен с това, че поразява хората в активна възраст, както се наблюдава и при нас сега. Особено опасен е за бременните.

Смъртни случаи има ли?

До момента в Смолянска област няма регистрирани смъртни случаи.

Защо преди години, когато за първи път се заговори за свински грип, се създаде такава истерия?

Защото той се появи за първи път като инфекция и срещу нея нямаше изграден никакъв имунитет. Тогава по-голям брой хора бяха податливи и при първа среща реакцията на организма е по-тежка. В началото имаше и смъртни случаи. Сега картината е по-лека.

Facebook Comments