Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Днес и Смолян протестира срещу скъпите горива

Автошествие срещу високите цени на горивата, данъците и застраховките на колите се състоя тази вечер и в Смолян – две седмици след като започнаха протестите в големите градове.

В шествието участваха около стотина автомобила. То започна към 15,30 часа с няколко коли от разклона за Стойките и Пампорово над Смолян, а в града към него се присъединиха още.

Повече от половин час с клаксони, знамена и протестни стикери автомобилите обикаляха  двете срещуположни платна на бул. „България“ на новия център.

По едно време на медиите бе съобщено, че шествието се изнася към кино „Дружба“, откъдето по главната на Смолян ще минат пеша, но това не се случи. Колите продължиха да обикалят булеварда до към 18,30 часа. След това заеха локалното платно пред общината, областната администрация и театъра. 

Хората излязоха от колите и се събраха на амфитеатъра. Неколцина се провикнаха: „Оставка“, „Мафия“, „Промяна“, но никой публично не обяви исканията на протестиращите.
На подиума там застана един протестиращ, към когото отправиха питане да каже защо са се събрали, но той започна да обяснява как съдебната система не е справедлива към заловената с подкуп кметица на община Младост Десислава Иванчева. 

Преди това група медии попитаха организатора на гражданската проява Емилиян Шехов защо протестират и колко хора са заявили участие. Той каза, че около хиляда души от Смолян, Рудозем, Мадан и района са заявили участие. „Няма политическо участие в организацията на протеста. Организаторите сме млади хора, на 20-25 години. Протестираме основно против високите цени на горивата, данъците и застраховките на автомобилите. Не искаме оставки“, каза Шехов. 

„Протестираме за ниските доходи, за високите цени на горивата, което е основната причина да се вдигнат цените на храните и лекарствата. За ниските доходи на пенсионерите. За майките с болните дечица, които нямат никаква подкрепа, въпреки че протестират толкова време.

Протестираме срещу всичките глупости в тази държава. Надяваме се някой да ни чуе от по-високите постове. Тръгват на протест повече младите хора, старите някой трябва да ги поведе. Младите не правят компромис повече. В повечето градове миналата седмица, на 11-ти, на протестите в страната в 35 града повечето участници бяха млади хора. Във Фейсбук 300 души заявиха, че ще дойдат. Има хора, които искат, но няма да дойдат, защото нямат възможност да се придвижат с автомобили. Аз работя, имам доходи. Но с тези доходи и с тези сметки – заради това че вдигнаха гражданската отговорност, такси, и другите неща, с месечен доход от 800 лева няма как да се издържаш, а ако имаш семейство – съвсем“, коментира пред медиите Юлиян Омбашиев.

В протеста взе участие и известната родопска певица Златина Узунова, която представлява и Гражданско движение „ДНЕС“.

„На протеста сме днес, защото както всички българи протестират, така и ние от Гражданско движение „ДНЕС“ сме тук, за да подкрепим младите хора. И не само тях – всички, които са дошли на центъра в Смолян, защото крайно време е нещата да тръгнат. И наистина тези млади хора, които го организират, да бъдат подкрепени от всички нас, за да тръгне България напред. А ние стигнахме дъното вече, дори не знам дали това е дъното, но е крайно време да тръгнем към върха“, посочи Златина Узунова.

В крайна сметка участниците се разбраха утре в 15 часа отново да излязат на протест.

Припомняме, че мероприятието се организира във Фейсбук от неколцина местни младежи. Те поискаха официално разрешение от кмета на община Смолян да блокират чрез автошествие няколко, посочени от тях, бензиностанции и републикански път, но от местната управа им бе отказано. Тъй като става въпрос за очаквано затруднение на движението по републиканската пътна мрежа, кметът Мелемов изиска официално становище от собственика на пътя – МРРБ и  АПИ, чийто представител в Смолян е Областното пътно управление (ОПУ).

Становището на ОПУ е категорично несъгласие да се проведе шествие в обхвата на републиканския път в чертите на гр. Смолян с аргумент, че се застрашава безопасността на движението и може да доведе до пострадали участници в движението, пътнотранспортни произшествия и спиране на движението.
На тази база кметът не даде разрешение за протестно шествие, вместо това предложи протестът да се състои на общински имот – амфитеатъра пред общината и областната управа, даже предложи на протестиращите да им предостави озвучаване. Въпреки, че мястото бе посочено от Мелемов, протестиращите се събраха на входа на града и проведоха близо двучасово автошествие на центъра на града.

Facebook Comments