Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мелемов: Винаги сме се вслушвали в мнението на хората, ще го направим и за детските градини, и за футболния клуб

Година преди избори не е най-правилният момент да се увеличават такси, макар и с 50 стотинки, но лесни решения няма. Ако е правилно и в името на децата, ние трябва да го предложим. Винаги сме се вслушвали в мнението на хората. Така е било и така ще бъде – и за таксите в детските градини, и за общинския футболен клуб, заяви пред журналисти кметът на Смолян Николай Мелемов.

В понеделник в местния парламент отново ще се обсъжда въпросът дали да се създаде общински футболен клуб. В момента пък текат публични дискусии по предложението таксата за детските градини да се увеличи от 2 лв. на 2,50 лв. за храноден плюс постоянна месечна такса от 5 лв.

По думите на кмета е ясно, че издръжката на едно дете е доста по-голяма от сумата, която плащат родителите. Той поясни, че един милион лева от издръжката се поема от държавата, един милион – от общината, и 500 000 лв. от родителите.

Във връзка бъдещите нови рецептурни книжки се променят изискванията за вид, качество и съдържание на приготвяната в детските градини храна. В рецептите ще се включват здравословни продукти като киноа, чиа, авокадо, броколи, брюкселско зеле.

Новите храни са по-скъпи и утежняват бюджета за издръжката им. Ще се готви и по голяма част от досега прилаганите рецепти, но се намалява количеството сол и захар в тях. В новия рецептурник се очаква да се въведе и по-висок грамаж на порциите, защото има сигнали, че по-големите деца не могат да се награнят със 130 грама.

Рецептурникът е утвърден от МЗ на 5.09.2018 г. и предстои да бъде публикуван след приемане на Наредба 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения. Разработен е от Националния център за обществено здраве и анализи. Представлява сборник, който служи като ръководство за осигуряване на здравословно хранене в детските заведения и подпомага действащото законодателство. В него се съдържат конкретни практически указания и рецепти, съобразени с актуализирани физиологични норми за хранене, международни препоръки и национален опит и нормативната база за организираното хранене на децата в България.

Според ръководството на общината нужното дофинансиране може да е и от общината, но това може да стане с увеличаване на други данъци или да се съкратят други разходи.

„Това не го сме правили от 8 годни и нямаме намерение, а смятам, че в бюджета на общината няма разходи, които можем да ги сложим в графата „глезотии“ и биха могли да бъдат съкратени. Затова предлагам да се повиши таксата“, обясни кметът.

Той посочи, че общината смята да пусне кухня майка – да се готви на едно място за всички градини и за бебетата, които са на детска кухня.

„Това го има в повечето градове, ще се готви на едно място, ще бъде гарантирано и контролирано еднаквото качество на харната във всички детски градини. Това е модерният начин и всичко това се прави, за да бъде храната и обстановката в детските градини на добро ниво и всички да бъдат спокойни“, обясни Мелемов.

По думите му наистина има общини с безплатни детски градини, но те са или с твърде малко деца, или на тяхна територия има обекти, от които общините получават годишни концесионни такси.

„И в Смолян може да е без пари, стига да се намери решение в обществото от какво да се лишим, за да бъдат градините безплатни. Има общини с големи предприятия, с концесии, от които имат приходи. За съжаление, ние не можем да се похвалим с това. Но пък през 2011 г. ние намалихме данъците като най-интересното е, че всичко се забравя. А през 2011-та, когато влязохме в общината, храната в детските градини не беше плащана от 2009-та година, въпреки че таксите са събирани. Лесно е и ние да подходим така – от 2017-та да спрем да плащаме и после някой да му мисли, само че няма да е честно. Ние държим на финансова дисциплина, на откритост и прозрачност. И все пак, в момента се прави обществено обсъждане. Ако се окаже, че това увеличение не може да бъде понесено от родителите, ще търсим начин“, обобщи Николай Мелемов.

Справка в сайта на общината относно бъдещата кухня майка сочи, че е избрана фирма, която да направи ремонт на кухненските помещения в сградата на общината.
ЕТ „Манол Чернев – Конгломерат-строй“ е спечелила обществената поръчка за ремонт с оферта от 150 898 лв. без ДДС и срок от 68 календарни дни.

В документацията пише, че целта на поръчката е да се обнови и модернизира съществуващата материална база на обекта, за да изпълнява най-новите стандарти на НАССР (система за безопасност на храните при тяхното производство и дистрибуция – б.р.). Реализирането й трябва да допринесе до задоволяване нуждите на общината от детска кухня и кухня майка за детските градини, с които ще се постигнат икономии чрез намаляване на консумативите и оптимизиране на разходите за обслужващия персонал.

Ще се извърши ремонт на съществуващите кухненски помещения, като ще се обособят два самостоятелни подобекта – „кухня майка“ за детски градини и специализирано звено „детска кухня“.

Facebook Comments