РегионаСмолян

До края на септември ГКПП „Рудозем“ ще бъде предаден на Агенция „Митници“

„До края на месец септември ГКПП „Рудозем“ ще бъде предаден на Агенция „Митници“, каза областният управител на Смолян Захари Сираков, който заедно със заместник-областния управител Зарко Маринов проведоха първата си пресконференция с медиите от областта. На нея те направиха отчет за свършенаото от встъпването им в длъжност до момента.

От медиите бяха поставени въпроси за отварянето на ГКПП „Рудозем – Ксанти“, свлачището при с. Тикале, пропадналите участъци от пътя Смолян – Девин, зимното поддържане за предстоящия зимен сезон, ремонтните работи на деривационния тръбопровод при ВЕЦ Тешел, проверките на речните легла и язовирите на територията на областта, случаят с умрялата риба в река Черна и др. 

Областният управител декларира, че ще работи прозрачно и в пряк контакт с медиите, като   пресконференции ще се провеждат в края на всеки месец.

„Основният ми принцип на работа ще е прозрачност и директен контакт с хората, откритост пред медиите. Като представители на Министерският съвет приоритет и отговорност на областния управител е изпълнението на управленската програма на правителството, спазването на законодателството, комуникация с регионалните власти и местната власт, както и с  бизнеса за социално-икономическото развитие на региона, тъй като регионът ни е с открито изразена демографска криза, която всеки от нас усеща в ежедневието си“, заяви Сираков.

По думите му подета е вече кампания по подготовка на общините за изработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, като срокът за кандидатстването е 27 септември. Предстои сериозна работа по този въпрос, защото и областната администрация трябва да се подготви за възможностите си да кандидатства като бенефициент и партньор по съответните програми. 

Според зам.-областния управител Зарко Маринов ключовото предизвикателство пред областната администрация е осигуряване на достъп. Става дума за достъп до транспортна инфраструктура и в това число е разширяването на пътя Асеновград-Смолян – проект, който стои „на трупчета“. Достъп до здравеопазване, тъй като в голяма част от населените места липсват лични лекари, в областта липсват или не достигат лекари по няколко специалности. Достъп до образование, тъй като училищата намаляват и част от учениците трябва да пътуват, за да отидат на училище. Труден е и достъпът до инвестиции, а нашият регион е сред тези с най-малко преки чуждестранни инвестиции.

„Надяваме се в следващия месец с по-голяма активност да пораздвижим нещата. Близо 2 години минаха в предсрочни избори, служебни правителства. Трябва да въведем нещата в работен порядък. Ще се опитаме да оптимизираме работата на областната администрация. Ще се придържаме изцяло спрямо правилата и закона. Ще се занимаваме само с това, което е наше задължение по закон и няма да се опитваме да навлизаме в чужди води, когато не е неоходимо. Ще наблюдаваме внимателно работата на регионалните институции, но ще се намесваме само тогава, когато считаме, че има нужда от намеса“, бе категоричен Маринов.

Той каза, че една от първите срещи на новото ръковоство е била с директора на Областното пътно управление в Смолян, на която поискали пълна информация за тези невралгични и обрасли с проблеми пътни участъци кой докъде е стигнал.

„Информацията беше, че почти нищо не се движи. Това е извън нашата компетентност, но ние като граждани с възможност да упражним някакво вияние, през следващите дни и месеци ще тропаме на вратите на регионания министър и на АПИ те да се случат. Мога да ви уверя, че няма да спрем да настояваме за тези пропаднали участъци плюс изпълнение на възложените, като Смолян – Рудозем през Серафимово. Поискахме и информация доколко сме готови за зимата. Две бяха обществени поръчки, които са прекратени. Обявена е нова – за 18 месеца. Имаме уверението, че няма да има проблем със зимното поддържане, като досегашното дружество с водещ партньор „Грома Холд“ ще продължи да си поддържа пътната мрежа до сключване на нов договор“, поясни той. 

error: Защитено Съдържание!