РегионаСмолян

Новият полицейски шеф: Изрично съм забранил криенето зад храсти, трънки и глогинки

Първата ми заповед е полицаите да не се крият от обществото, да застанат с лицето си насреща. Разпоредил съм в близките дни изобщо никой да не се глобява, а само да се правят забележки. Ако преценят, да пишат протоколи за предупреждение, но не и да глобяват, поне докато не кажа аз да започнат санкциите за хората, които продължават да вършат нарушения. Изрично съм забранил да се крият зад храсти, кофи за боклук, трънки, глогинки и т.н. За мен това е не грозно, а не знам какво. Искам полицията да има нов облик, поне униформените, защото оперативните работници вие трябва да не ги забелязвате – това заяви пред журналисти новият директор на ОДМВР в Смолян ст. комисар Цветан Цанков.

Той поискал от подчинените си да не тормозят и глобяват хората.

„Предупредил съм – за стоп или на някой че не му свети габарит, да предупреждават, не да глобяват. Който е нарушител, той си остава нарушител. Бидейки малка дирекция, не е необходимо да гоним показателите на София или Варна по брой фишове“, посочи Цанков.

Според него спрямо при добросъвестните водачи по-голям ефект има предупреждението, отколкото санкцията. Изисква еднакво отношение към всички – без значение, кой – кум, кой -сват, и кой – брат.

Той благодари на предшествениците си Николай Димов и Костадин Пачеджиев за добре свършената работа.

„Изключителни професионалисти, много добре работят с колегите. Единственото, което според мен би трябвало да се надгради, е, че трябва да бъдем малко по-активни. Тук има едно леко отпускане по отношение на това, че сме с много добри резултати, които могат да станат още по-добри. Има какво още да се направи“, заяви още Цанков.

Основният проблем по думите на Цанков е пътният травматизъм. Анализи по въпроса ще се правят ежемесечно, но изводът му до този момент е, че смолянските шофьори са едни от най-лошите шофьори в страната.

„Ще дам пример – доста шофьори от Смолян си търсят адреси в София, за да си регистрират там колите, да не са със смолянска регистрация“, каза той.

Голямо внимание трябва да се обърне на домашното насилие.

„Смолянчани са доста кротки хора и доста по-друга е ситуацията тук в сравнение с останалите градове. Някои се срамуват да отидат да кажат, че са малтретирани било от родители, жени от мъжете си, но смятам, че трябва да има нетърпимост към всякакви форми на домашно насилие“, посочи директорът на полицията.

До изборите той е категоричен, че няма да се правят абсолютно никакви рокади, за да не бъде обвинен, че помага на едните или другите.

„Мисля, че ще се уверите след изборите, че не съм дошъл тук да представлявам или да помагам на този или онзи. За мен на изборите всички трябва да имат равен старт и каквото се случи. Не смятам, че полицията трябва да решаваме изборите на някой, макар да чувам, че имало някакви такива практики. По слухове не взимам мерки. Изслушвам ги, но ще взема мерки, ако някой дойде и ме убеди с факти и обстоятелства, че е прав“, изтъкна още новият директор на полицията.

Ст. комисар Цветан Цанков – новият директор на полицията в Смолян

Според него към настоящия етап голямо предизвикателство за полицията е да се справи с опитите за пазаруване на избори. Той е планирал среща тези дни с всички кметове на общини и депутатите, избрани от региона, за да обсъди с тях тази тема.

„Ще се опитам да направим така, че всички да са равнопоставени. Не бих желал да има хора, които се чувстват повече от останалите. Не бих желал да се конфронтирам с никой, но няма да допусна да се опорочат изборите“, подчерта директорът на ОДМВР.  

Неговото изискване към полицаите е да не считат всеки втори за бандит.

„Ако смяташ, че примерно някой е бандит, докажи ми го. Отиди и направи така, че да влезе в сила присъда срещу него, защото очернянето на името на който и да било не е окей. Да не говорим, че после се стига до искове, но парите са най-малкият проблем. Според мен всеки трябва да има правото да си каже неговото мнение“, допълни Цветан Цанков.

Той предупредил своите приятели, като му идват на гости, да не правят опити да подкупват полицаи, защото в големите градове такива практики има, но не и в Смолян.

„Казал съм им: „Внимавайте, защото в Смолян, ако дадете на полицай пари, ще ви заключи на секундата. И смятам, че така трябва да бъде. Предупредил съм приятелите, когато ми идват на гости, да не се опитват, за да не останат разочаровани. Те много са учудени, но това е много добре, защото не знаете колко е трудно да се бориш с колеги, които са свикнали да вземат пари“, обобщи Цанков.  

error: Защитено Съдържание!